Inge van Gulden en José van Kippersluis van stichting Pruijck.
Inge van Gulden en José van Kippersluis van stichting Pruijck. Foto: Bob Awick

'We willen iemand een stukje blijer maken met het doneren van een pruik'

Inge van Gulden en José van Kippersluis hebben stichting Pruijck opgericht om mensen die, om wat voor reden dan ook, kaal zijn geworden een pruik cadeau te geven.

BUSSUM/NAARDEN De stichting is opgericht omdat José van Kippersluis twee jaar geleden zelf, door chemokuren voor borstkanker, kaal is geworden en een pruik nodig had. "Gelukkig gaat het nu goed met José en heeft ze haar pruik niet meer nodig", vertelt Inge van Gulden.

"Als je te horen krijgt dat je kanker hebt en chemobehandelingen moet ondergaan, dan heb je ongeveer twee weken de tijd voordat de kuur begint. Je haar gaat gemiddeld twee tot drie weken na het begin van de chemokuur uitvallen. Veel mensen hebben dan niet de mogelijkheid gehad om te sparen voor een pruik en kunnen om die reden dan soms een pruik niet zelf betalen. Een gemiddelde pruik is te koop vanaf 800 euro waarvan de ziektekostenverzekering maar een klein bedrag vergoedt. Zo kwamen we samen op het idee om de stichting op te richten."

José had de pruik aangeschaft omdat ze niet met een kaal hoofd op het schoolplein wilde staan als ze haar kinderen ging ophalen. "Ze wilde niet nagekeken of aangesproken worden over haar ziekte. Mannen dragen vaak een muts als ze kaal worden, wat niet opvalt, maar als een vrouw een hoofddoek draagt, kijken mensen toch sneller om of ze zien dat er iets aan de hand is. Met een pruik kun je anoniem blijven en krijgt je ziekte geen aandacht op de momenten die je zelf niet wilt. De pruik was zo goed gemaakt dat niemand zag dat het haar eigen haar niet was." Gelukkig kreeg José haar haar terug en vroeg ze zich af wat ze met de pruik van 900 euro kon doen? "We gingen daarover in gesprek want ze wilde haar pruik niet in een doos op zolder zetten, maar het iemand anders gunnen die ook door zo'n nare en verdrietige periode gaat. Met in haar achterhoofd dat ze het graag aan mensen gunt die zo'n dure pruik niet zelf kunnen betalen". Stichting Pruijck is er ook voor familieleden die een dierbare hebben verloren en met een pruik blijven zitten. "Zij kunnen de pruik aan ons doneren en op deze manier willen we zo'n pruik een tweede leven geven. Als we een pruik binnenkrijgen, gaan we die eerst reinigen als het nodig is. Vaak zit er een (emotionele) brief bij waarom ze de pruik doneren. Ze sturen de pruik op met alle toebehorende artikelen, zoals shampoo, kammetjes en de standaard die je moet gebruiken voor de pruik. Echt fantastisch. We zetten de pruik op een standaard om te fotografen en de foto's staan dan op onze website zodat iedereen de pruiken kan zien. We hebben ook contact met een vergelijkbare stichting in het zuiden van het land. Als er bijvoorbeeld vraag is naar een grijze pruik en wij hebben die niet in het assortiment, maar zij wel, dan kunnen we contact met ze opnemen en dan sturen ze de pruik op. We hebben wel gemerkt dat de pruiken weinig gedragen zijn en daardoor in goede conditie. Tot nu toe zijn er vijftig pruiken gedoneerd, maar de mensen die een pruik nodig hebben, reageren bijna niet. We hebben het vermoeden dat het komt omdat ze onze stichting niet kennen."

Om die reden zijn Inge en José gaan praten met oncologieverpleegkundigen en oncologen om ze op de hoogte te brengen van de stichting. "Zij geven patiënten een informatiemap mee waarin staat wat je kunt verwachten en dat je naar een speciale winkel kunt gaan voor een pruik. We hebben onze kaarten afgegeven in de hoop dat ze in de informatiemap terechtkomen zodat patiënten weten wat wij ze kunnen aanbieden. Ook werken we samen met inloophuizen zoals het inloopcentrum Viore in Hilversum. Dit is een centrum waar mensen terechtkunnen die leven met kanker en/of hun nabestaanden. We hebben daar een vitrine mogen inrichten met pruiken. Met het C'est La Vie-Huis, een bijna-thuishuis waar ongeneeslijk zieken in de laatste levensfase zorg krijgen, hebben we ook contact want familieleden weten niet wat ze moeten doen met een pruik als hun dierbare overlijdt. Ook via Facebook proberen we deze doelgroep, vrouwen tussen de twintig en zeventig jaar, te bereiken. Bij José thuis in Bussum staan nu alle pruiken. Maar eigenlijk zijn we op zoek naar een ruimte in Bussum en/of Naarden waar we kosteloos in kunnen om de pruiken uit te zetten. Zo kunnen mensen de pruiken bekijken, voelen en even passen. Helaas kunnen we de huur van een winkel als stichting niet veroorloven. Maar een tijdelijk onderkomen is al fantastisch."

"Alle pruiken zijn bij ons welkom en iedereen mag ons benaderen. Zo hebben we een keer contact gehad met een meneer die een pruik zocht voor zijn vrouw. Hij stuurde ons een foto met haar kapsel en we hadden voor die mevrouw een geschikte pruik. Ze was er ontzettend blij mee. Tot nu toe hebben we ook alleen maar positieve reacties ontvangen over de stichting, maar we willen meer mensen bereiken om een pruik weg te geven. Waarom moeten vrouwen dubbel gestraft worden als ze ziek zijn? Je verliest je haar en ook je vrouwelijkheid en dat stukje leed willen we verzachten met het doneren van een pruik."
Informatie over stichting Pruijck staat op www.pruijck.nl. Ook kan er gemaild worden naar jose@pruijck.nl of inge@pruijck.nl.