Een mooi afscheid in het zwembad.
Een mooi afscheid in het zwembad. Foto: Bob Awick

Emotioneel afscheid van Atie de Koo

NAARDEN Als 17-jarige startte Atie de Koo als initiatiefnemer en instructeur met het geven van zwemlessen aan gehandicapten. Dit deed ze naast haar werk als sportleerkracht op de mytylschool De Trappenberg in Huizen. Afgelopen zaterdag nam ze na 55 jaar afscheid als vrijwilliger in zwembad de Lunet. Het werd een emotioneler vaarwel dan ze zelf had verwacht.

Behalve dat ze zelf liever niet in de spotlights staat, had ze er ook naar toe kunnen leven. "Ik kreeg het opeens te kwaad en ik word nooit emotioneel. De kinderen, de toespraak en toen nog een lied." Ze kwam daardoor zelfs niet toe aan een eigen toespraak. "Ik kreeg zoveel waardering, natuurlijk had ik al die jaren ook wel waardering gekregen, maar dit was zoveel tegelijk."

Onvergetelijke dag

Ze kijkt in ieder geval terug op een mooie en onvergetelijke dag. In de ochtend, in het zwembad, was er het afscheid van de kinderen en de ouders, in de middag was er een afscheidsreceptie met het bestuur en instructeurs van de zwemclub, familie, vrienden en oud-leerlingen. Behalve dat er veel mooie woorden waren, kreeg Atie ook nog flink wat cadeaus als blijvende herinneringen. In de ochtend een fotoboek over haar periode als zweminstructeur, maar ook over de jaren dat ze judoles gaf, en een multomap vol met verhalen van de zwemmertjes zelf. Het fotoboek heeft ze, net als de multomap in de dagen na haar afscheid al meerdere keren bekeken. Ook de vlaggetjeslijn met tekeningen, verhaaltjes en stickers van de kinderen, maakte diepe indruk op haar.

Fietsen op zaterdag

Wie nu denkt dat Atie in een zwart gat gaat vallen heeft het mis. "Ik ben acht jaar geleden met pensioen gegaan, nu heb ik gewoon een dag extra vrij", reageert ze nuchter. "Ik kan nu op zaterdag gaan fietsen met mijn zus, in plaats van op zondag." Helemaal wegblijven bij de Lunet doet ze overigens niet. "Als een van de kinderen die ik les heb gegeven moet afzwemmen, kom ik natuurlijk kijken." Ook als ze haar bij het afzwemmen nodig hebben, kunnen ze een beroep op haar doen. Het afzwemmen is en blijft altijd een bijzonder moment. "Er is dan altijd iemand van de bond aanwezig en we krijgen altijd een compliment over het niveau van de kinderen.
Het initiatief om zwemles te geven aan gehandicapte kinderen kwam mede tot stand door een actie van de toenmalige Burgemeester van Naarden, de heer Cramer. In 1962 werd voor zo'n 90 gehandicapte kinderen een zwemfeest georganiseerd. Het werd een jaarlijks terugkerend festijn dat in 1963 resulteerde in de oprichting van de zwemvereniging Gehandicapten Gooi- en Eemland.

'Ik ben al met pensioen. Ik heb nu gewoon een extra vrije dag'