College zeer teleurgesteld over afwezigheid TenneT

GOOISE MEREN Netbeheerder TenneT was afgelopen donderdag de grote afwezige bij de informatieavond over de gezondheidsrisico's van ondergrondse hoogspanningskabels. Ze sloegen de uitnodiging van de gemeente op het allerlaatste moment af. Wel werd een 'kaartje gestuurd'.

"TenneT heeft de gemeente alleen een kaart gestuurd waarop bovengrondse en ondergrondse kabels en stations in Gooise Meren zijn aangegeven. Waar zich specifieke magneetveldzones bevinden, meldt de kaart echter niet. Die informatie zegt TenneT ook niet te hebben", laat de gemeente weten.

Stappen

Het gemeentebestuur reageert zeer teleurgesteld op de afmelding van TenneT en beraadt zich over nadere stappen. "Het college van burgemeester en wethouders begrijpt de zorgen van bewoners en de gemeenteraad over mogelijke gezondheidsrisico's die inwoners van onze gemeente lopen door de directe nabijheid van ondergrondse kabels."

De gemeente kon op de bijeenkomst geen helderheid geven over risico's en is niet de instantie om technische vragen te beantwoorden. "Alle technische vragen op de informatieavond zullen worden doorgespeeld naar de netbeheerder, met het uitdrukkelijke verzoek deze te beantwoorden."

Onduidelijkheid

Onduidelijkheid alom dus op de informatieavond. Want de bedoeling was juist dat er antwoorden zouden komen, in plaats van meer vragen. De afgelopen tijd is veel te doen over ondergrondse hoogspanningskabels. De straling van zulke kabels kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid als de kabels te dicht langs huizen lopen.

De Naarder Keverdijk is zo'n buurt waar de kabels zouden lopen en wellicht zijn er wel meer buurten. Het is afwachten hoe TenneT zal reageren op de vragen die zijn gesteld op de informatieavond.