Softbalster Ginger de Weert staat met het Nederlands team klaar om te presteren.
Softbalster Ginger de Weert staat met het Nederlands team klaar om te presteren. Foto: Sjoerd Stoop

'Er staan straks 40.000 mensen voor ons op de banken, dat wordt heel tof'

Ze droomt van de Olympische Spelen, maar voordat het zo ver komt gaat Bussumse Ginger de Weert met haar team vlammen op het WK softbal. Ze vertrekt komende week.

BUSSUM Het moet een van de hoogtepunten tot nu toe worden: softbalster Ginger de Weert doet de komende anderhalve week met Nederland mee aan het WK softbal. Decor: Japan, een van de bakermatten van het honkbal. En als je weet dat Japan honk- en softbal eet, slaapt en ademt, dan weet je dat je wat staat te wachten. "Dit WK wordt anders dan alle andere tot nu toe", zo weet Ginger.

Het Nederlandse team vertrekt komende week naar Japan, waar de ploeg over twee weken voor het eerst het veld op stapt voor het eerste duel tegen Puerto Rico. De afgelopen weken werden al enkele duels gespeeld om warm te lopen. Kortom: best een lange aanloop naar het wereldkampioenschap zelf. Een kampioenschap waar het Nederlandse team hoe dan ook al veel beter naar toe kon werken dan normaal. "Na het gewonnen EK softbal en de terugkeer van honk- en softbal op de Olympische Spelen over twee jaar hebben we als Nederlands team weer een A-status gekregen. Dat betekent dat we veel meer per week op het veld kunnen staan dan normaal. En je merkt dat dat werkt. We staan er als team heel goed voor."

Na al dat oefenen mag je Nederland de komende anderhalve week tot de kanshebbers rekenen op het grootste softbalevenement van de wereld. "We staan er als Nederland elke keer wel goed op, hoor", vertelt Ginger. "Maar nu we een jaar geleden goud wonnen op het EK weten de andere landen nog meer dat ze ons echt als concurrent mogen rekenen. En dat merken we ook wel. We worden ook echt tot de kanshebbers gerekend. We hebben nagenoeg hetzelfde team als een jaar geleden, op twee speelsters na. Maar daar hebben we goede speelsters voor teruggekregen. Dat gaat dus wel goed komen. Twee jaar geleden werden we vierde op het WK. We gaan nu hoe dan ook voor meer. We gaan voor goud. Dat wordt zwaar, maar die uitdaging gaan we natuurlijk aan. Het doel wordt een medaille. Daar zouden we heel tevreden mee terug naar Nederland komen."

Niet laten intimideren

Maar resultaat of geen resultaat, het komende WK moet ook vooral genieten worden. "We gaan naar Japan. Dat wordt natuurlijk al heel erg tof. Ze zijn daar veel meer met honk- en softbal bezig dan wij hier in Nederland. Amerika is natuurlijk een echt honk- en softballand, maar Japan doet ook aardig mee wat dat betreft hoor. De sport heeft veel meer fans. We staan straks te spelen in stadions waar 40.000 mensen voor ons op de banken staan. Dat is hoe dan ook al heel erg tof. Maar dat zal ook wel een beetje wennen worden. Normaal kijken er natuurlijk veel minder mensen, zeker in Nederland. Toch zien we het niet als extra druk, we spelen gewoon onze eigen wedstrijden zoals altijd. We moeten ons ook niet al te veel laten intimideren doordat er opeens zoveel mensen meekijken."

Knokken voor meer

'We gaan voor goud, maar dat wordt natuurlijk heel zwaar'

Hoewel het WK nu alle aandacht heeft, gaat de droom van Ginger nog steeds veel verder dan het WK. Want meedoen aan het WK is leuk, maar meedoen aan de Olympische Spelen blijft natuurlijk een droom. Over twee jaar kan het gebeuren, want dan keert honk- en softbal terug op de Olympische Spelen van Tokio. Het 'toeval' wil dat het WK komende maand in nagenoeg dezelfde stadions wordt gespeeld als waar over twee jaar de Olypmische honk- en softbalduels worden gespeeld. Kortom: het moet een beetje een indruk geven van hoe spelen op de Olympische Spelen kan zijn. Maar het echte werk, dat is nog ver weg. "Je droomt natuurlijk als jong meisje van meedoen aan de Olympische Spelen. Maar we hebben nog een hele lange weg te gaan. Tenzij we komende maand wereldkampioen worden, dan plaatsen we ons meteen voor de Spelen. En anders spelen we volgend jaar het Olympisch kwalificatietoernooi. Dan moeten we met andere toplanden afrekenen om naar de Spelen te mogen. Daar gaan we na het WK heel hard aan werken. Maar eerst het WK zelf. Daar gaan we gewoon vlammen, want het is absoluut niet zo dat we het WK zien als een tussenstation op weg naar de Olympische Spelen. Het is een heel serieus toernooi. En daar gaan we gewoon voor het hoogst haalbare."