Gezellige ontmoetingen tussen de bewoners.
Gezellige ontmoetingen tussen de bewoners. Foto: Bob Awick

Mooie ontmoetingen tijdens festival

BUSSUM "De Syrische sleutelfiguren hebben er hard voor gewerkt om alles te regelen", vertelt Zaineb Toama, maatschappelijk werker bij Versa Welzijn.

"En dat was niet voor niets, want het festival 'Syriƫ Ontmoet' afgelopen zaterdag was echt fantastisch. We hebben tussen de 250 en 275 bezoekers gehad en dat betekende volle zalen. We hadden zo'n groot aantal bezoekers niet verwacht."
Zaineb vertelt dat er veel Syrische mensen waren, buren die uitgenodigd waren door de Syrische inwoners en mensen die uit belangstelling langskwamen om met elkaar kennis te maken. "Je zag al snel dat verschillende inwoners met elkaar in gesprek gingen om meer van elkaars achtergrond te weten. Het festival begon met informatie over Syriƫ, hoe het daar nu is en de historische plekken. Ook werd er gezongen en gedanst en was er Syrische muziek. Een groep vrijwilligers met jongens en meisjes gaf een dansoptreden en een groep kinderen die Arabische les volgen in wijkcentrum Uit-Wijk, zongen een liedje. Ook de traditionele dans met Syrische mensen was een groot succes en sommige inwoners gingen spontaan met elkaar dansen. Wat we ook erg gewaardeerd hebben, is dat burgemeester Han ter Heegde is langsgekomen en ons een compliment gaf over het festival. Onze boodschap was ook duidelijk. We willen graag met elkaar in contact komen en dan niet gerelateerd aan godsdienst of politiek. De boodschap van het festival was dan ook dat we hier waren 'van mens tot mens'. En na afloop vertelden de bezoekers dat ze dat ook zo gevoeld hebben."

Tijdens het festival waren er ook lekkere hapjes.
Er waren verschillende optredens met zang en dans.