Ben Derriks en Dennis Eggenkamp zijn klaar voor komende zaterdag.
Ben Derriks en Dennis Eggenkamp zijn klaar voor komende zaterdag. Foto: Bob Awick

Zaterdag open dag brandweer Bussum

BUSSUM Branden blussen, met een hoogwerker iemand van het balkon redden, een auto open knippen: de brandweermannen van post Bussum bieden zaterdag het publiek de kans om zelf eens te ervaren wat ze allemaal bij dit korps doen.

De verwachting is dat zeker 1500 mensen de open dag zullen bezoeken. Kinderen zijn welkom, maar vooral fitte mannen en vrouwen tussen de 18 en 50 jaar worden gezocht om zich aan te melden bij het vrijwilligersteam. "Wij staan voor elkaar klaar", vertelt brandweerman Dennis Eggenkamp. "Voor mij is het korps een soort tweede familie. We moeten elkaar volledig kunnen vertrouwen. Ik ben er nu twintig jaar bij. Mijn vader Gerry is ook bij de brandweer. Het is mij dus met de paplepel ingegoten."

Maar juist ook voor mensen die nog niet aan de vrijwillige brandweer gedacht hebben, biedt de open dag de mogelijkheid om eens goed te kijken wat het allemaal inhoudt. "De brandweer is er voor iedereen die graag een steentje bij wil dragen aan veiligheid. Zaterdag kan iedereen ervaren wat je precies kunt verwachten. Wil je erbij, dan moet je mbo 3-niveau hebben, mentaal en fysiek in orde zijn en je gaat een scholingstraject in. Dat betekent een avond in de week cursus en een avond in de week oefenen. Hierbij maken we geen verschil tussen mannen en vrouwen. Ook leuk is dat de jeugdbrandweer, vanaf 14 jaar, aanwezig is. Een hele leuke ploeg die veel aan wedstrijden doet en waarbij ze vanaf 18 jaar kunnen doorstromen naar de volwassenen."
Het korps Bussum heeft al een aantal jaar geen open dag meer gehouden. Dit jaar is daar wel voor gekozen omdat ze hard op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers. Eggenkamp vertelt dat er recent een aantal vrijwilligers is opgestapt vanwege de methode waarmee werd gewerkt. "Voorheen rukten twee mensen al direct uit, nog voordat iedereen present was. Een tweede team volgde dan later. Maar in 90 procent van de gevallen was dat niet meer nodig. De situatie was dan al onder controle en dus kwamen de vrijwilligers voor niets opdagen. Dat was niet goed voor de motivatie. Inmiddels hebben we een nieuw uitruksysteem. Dat komt er in het kort op neer dat we nu met vier tot zes man op pad gaan. Dat betekent dat alle vrijwilligers wat te doen hebben. Overdag is er dagdienst personeel op de kazerne. De bevelvoerder en chauffeur gaan op de wagen met twee tot vier vrijwilligers achterin."
Er is plek voor zeker tien nieuwe vrijwilligers. "We zoeken mensen die in Bussum of de Hilversumse Meent wonen. Je moet binnen vier minuten omgekleed en wel hier op de kazerne kunnen zijn. De meesten hebben er een gewone baan naast, maar werken hier in het dorp. Denk aan Bussumers en mensen uit de Hilversumse Meent die wisseldiensten draaien of zelfstandig ondernemers. Je kunt aangeven wanneer je overdag beschikbaar bent. Er wordt dan verlangd dat als je in de gelegenheid bent ook opkomt bij alarmering. Tevens draai je eens in de 3 a 4 weken piket in het weekend. Dan moet je in de buurt blijven en uitrukken als de pieper gaat."

De open dag wordt zaterdag gehouden van 10.00 tot 16.00 uur op de kazerne aan de Brinklaan 140. Er is voor zowel kinderen als volwassenen van alles te doen en te beleven.

Blus zelf een brand, knip een auto open of klim op de ladderwagen