De wallen in Naarden zijn ook kurkdroog. De brandweer moest al in actie komen.
De wallen in Naarden zijn ook kurkdroog. De brandweer moest al in actie komen. Foto: Bob Awick

Extra alertheid door droogte

GOOISE MEREN Het regende de afgelopen twee dagen dan wel een beetje, maar we hebben nog steeds te kampen met aanhoudende droogte. Er wordt opgeroepen om extra zuinig met drinkwater om te gaan, de brandweer schaalt op vanwege het risico op natuurbranden en het waterschap houdt extra controles.

De brandweer heeft momenteel 'fase Twee' afgekondigd, de hoogste staat van paraatheid als het gaat om het risico van natuurbranden. De afgelopen week moest er al enkele keren worden uitgerukt omdat er ergens brand was.

Vanwege de droogte wordt er opgeroepen om zuinig met drinkwater om te gaan. Dat betekent onder meer korter en niet vaker dan normaal douchen, de tuin niet met kraanwater sproeien en de auto niet wassen.

Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht hoeft nog geen extra maatregelen te nemen vanwege de aanhoudende droogte. Wel wordt de situatie elke dag extra scherp gecontroleerd.

De regio heeft nu te maken met een tekort van gemiddeld 150 millimeter regen en dat wordt de komende dagen alleen maar groter. Het waterschap verwacht dat het tekort deze week oploopt tot 170 millimeter. Dan moeten onder meer dijken extra worden gecontroleerd en wordt de waterstand extra in de gaten gehouden.