De Japanse duizendknoop met op de achtergrond de woningen.
De Japanse duizendknoop met op de achtergrond de woningen. Foto: Astrid Maas

De Japanse duizendknoop zit in nieuwbouwwijk Nieuw Cruysbergen

Bij enkele woningen die aan de rand van het bos liggen in de nieuwbouwwijk Nieuw Cruysbergen, is de Japanse duizendknoop een groot probleem aan het worden.

BUSSUM De Japanse duizendknoop is afkomstig uit Oost-Aziƫ en werd als sierplant naar Europa gehaald. Is de exoot eenmaal gevestigd, dan is hij moeilijk weg te krijgen. De sterke wortels en stengels zijn in staat om schade te veroorzaken aan wegen en dijken, maar ook aan funderingen van gebouwen en leidingen.

Een bewoner met een woning in Nieuw Cruysbergen vertelt dat in 2011 in Nederland aan de bel is getrokken naar aanleiding van berichten uit Engeland over de Japanse duizendknoop. "Daar bleek het een groot probleem te zijn. De Stichting ProBos, een organisatie met vakmensen die zich inzetten voor duurzaam bosbeheer, heeft het voortouw genomen om te kijken hoe in Nederland deze exoot het best bestreden kan worden. Ze zijn proeven gaan doen, ook op de buitenplaatsen van 's-Graveland dat hier nog geen kilometer vanaf ligt, maar echt effectieve bestrijdingsmiddelen zijn er nog niet, want uit het kleinste stukje wortel dat in de grond achterblijft kan namelijk weer een nieuwe plant groeien."

Twee plekken

In 2014, voordat het nieuwbouwproject begon, stond in een rapport van Royal HaskoningDHV, in opdracht van de gemeente Bussum, dat op twee plekken het lastige en ongewenste wortelonkruid Japanse duizendknoop zich had gevestigd en uitbreiding van dit onkruid over het Mobilisatiecomplex Bussum (MOB) ongewenst was. "In het rapport stond dat het vergraven en de transport van grond met wortelstokken moet worden voorkomen. De gemeente Bussum deed niets met deze informatie, ook niet naar de aannemer toe. In 2015 heeft de gemeente de grond bouwrijp gemaakt zonder aandacht te besteden aan de woekerplant. Voor de bouw stond er circa 10 m2 en nu de woningen er staan, is het uitgebreid naar 1500 m2. De gemeente had het voor de bouw meteen moeten aanpakken. Ze hadden het moeten uitgraven, zoals ook staat in het door het college in 2017 aangenomen Beheerplan, of er een hek omheen moeten zetten, want als je er met een bulldozer overheen gaat, verspreid je de plant. En dat is nu gebeurd."

Bestrijdingswijze

Als je bij de woningen kijkt, zie je dat de Japanse duizendknoop op de gemeentegrond direct achter de tuinen staat. Achter de tuinen is een open terrein dat grenst aan het bos. "Dat terrein is van de gemeente en vorige maand is het stuk gemaaid om de exoot te verwijderen en het afval is apart afgevoerd. De gemeente liet ons weten dat deze aanpak succesvol kan zijn, maar zei er wel bij dat het verschillende keren gemaaid moet worden zodat de plant dan elke keer nieuwe wortelscheuten moet aanmaken en door het maaien uitgeput raakt. Maaien is echter geen effectieve bestrijdingswijze. Je moet de grond afgraven en verantwoord afvoeren, zoals nota bene in het Beheerplan staat. Na het maaien zie je bij ons achter de planten alweer groeien. Volgens ons heeft de gemeente het probleem in 2014 niet serieus opgepakt. Wij vinden dan ook dat de gemeente Gooise Meren alles in het werk moet stellen om de plant te bestrijden."

Japanse duizendknoop had zich gevestigd op twee plekken

Niets veranderd

Nu is het juli 2018 en is er nog niets veranderd aan de situatie. Wel hebben de bewoners zeer recent een mail ontvangen met de mededeling dat de gemeente een andere manier gaat gebruiken om het probleem op te lossen. "De gemeente wil nu toch het open terrein gaan afgraven tot aan het grondwater. De grond wordt dan gezeefd zodat ze zeker weten dat er geen wortels achterblijven en daarna teruggestort. Maar als er een klein deel van de wortel achterblijft, kan er weer een nieuwe plant groeien. Nadat de grond is teruggestort, wordt deze geƫgaliseerd en ingezaaid in overleg met de bewoners, waarna het zeer frequent gemaaid gaat worden. Het open terrein grenst aan het bos en daar staat de Japanse duizendknoop ook in groten getale. Dit kan niet worden afgegraven, maar moet regelmatig gesnoeid worden. Het is dan niet weg maar wel controleerbaar. Er worden nu zeer veel kosten gemaakt, terwijl het allemaal voorkomen had kunnen worden. De gemeente had beter naar haar eigen adviseurs moeten luisteren en moeten uitvoeren wat zij zelf in het Beheerplan expliciet heeft opgenomen. Er is nu veel geld nodig en dat moet de gemeente bekostigen zodat ze kan voldoen aan haar eigen doel in het Beheerplan, waarin staat dat er op termijn geen Japanse duizendknoop meer voorkomt op landgoed Nieuw Cruysbergen."

Melden

De gemeente laat weten dat de woekerplant op meerdere plekken in de gemeente Gooise Meren voorkomt. Het advies aan de bewoners die de Japanse duizendknoop in de tuin hebben, in een openbare ruimte gezien hebben of vermoeden dat het om de plant gaat, is dit te melden bij de gemeente via www.gooisemeren.nl.