Afbeelding
Foto:

Uit de historie van Bussum en het Gooi

1934: Over het NIEUWE woonwagenkamp

Uit: De Bussumsche Courant van 17 Maart 1934:

We gaan eens een kijkje in het nieuwe kamp nemen. Het gehele terrein is keurig bestraat, ieder heeft z'n eigen box, waarin de wagen komt te staan. Er is een prachtige verlichting. Het is in één woord af! Nu ja, er zijn een paar kleine bezwaren aan verbonden. Je kunt er b.v. de wagen niet draaien als de felle noordoosten winters op de ramen staat. En dan dat grote hek dat er omheen staat; je voelt je daardoor een beetje opgesloten. De bezwaren wegen niet op tegen de vele voordelen die er aan het nieuwe kamp verbonden zijn. Als er nu nog een hok getimmerd zou worden waar de vrouwen de was kunnen doen en er werd nog een closet geplaatst tegenover de ingang opdat de bewoners 's winters niet zo ver door de koude behoefden te lopen dan zou het in één woord volmaakt zijn.

Het nieuwe terrein is aan de andere zijde van de spoorbaan op enige afstand van het oude kamp.

Het ligt vlak hij de Laarderweg. De mulle zandweg die naar het kamp leidt, heeft de gemeente laten verharden, speciaal voor de kampbewoners.

Het kamp maakt een uitstekende en doelmatige indruk. Het heeft een oppervlakte van 1350 m2. Het is geheel afgesloten door een gevlochten hekwerk. Het gehele kamp is keurig bestraat. Door een brede ingang komt men op het terrein. Over de gehele lengte staan links en rechts boxen, die een oppervlakte hebben van 45 m2. De breedte van deze boxen is 5 m. In totaal kunnen er dertig wagens worden geplaatst. Bij den ingang staat het gebouw van het R.K. 'Woonwagenliefdewerk'. Het gebouwtje is bijna gereed. Men is thans nog bezig met de inwendige betimmering, De oude paardenstal, die vroeger op het terrein op de heide gestaan heeft, is al naar het nieuwe kamp overgebracht Er kunnen veertien paarden in ondergebracht worden. Veel zorg is er ook aan de verlichting besteed. In totaal zijn er vier grote booglampen opgesteld. Aan de bewoners van het kamp zullen grote ketels verstrekt worden waarin het vuilnis geworpen kan worden. Naast elke box heeft de gemeente waslijnen laten spannen. Van modderpoelen zal hier geen sprake zijn. Het is een ruim en doelmatig ingericht kamp, dat in alle opzichten aan zijn doel zal beantwoorden.

De volksverhuizing kan beginnen.

Klaas Oosterom

Afbeelding
Detail van plattegrond van Bussum in 1937. Blauwe ster: plaats oude kamp; rode ster: plaats nieuwe kamp. De stippellijnen geven de nog niet aangelegde Ceintuurbaan weer.