Oud Valkeveen is een speelpark. De gemeente wil dat zo houden.
Oud Valkeveen is een speelpark. De gemeente wil dat zo houden. Foto: Bob Awick

Gemeente roept bouwaanvragen
Oud Valkeveen een halt toe

Speelpark Oud Valkeveen mag niet op een attractiepark gaan lijken. Gooise Meren wil grip houden op ontwikkelingen. Er wordt gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan.

GOOISE MEREN Speelpark Oud Valkeveen kan een jaar lang geen bouwaanvragen meer doen. Dat betekent dus geen uitbreidingen meer binnen de speeltuin. Dat komt omdat de gemeenteraad heeft besloten aan de slag te gaan met een vernieuwd bestemmingsplan.

De gemeenteraad heeft woensdag achter gesloten deuren een voorbereidingsbesluit daartoe genomen. Dat besluit geldt per direct en heeft tot gevolg dat bouwaanvragen voor het perceel een jaar lang worden aangehouden. Dat gebeurt om in de tussentijd ongewenste ontwikkelingen tegen te kunnen houden.

Geen toeval

De gemeente Gooise Meren gaat nu aan de slag met het bestemmingsplan voor Oud Valkeveen omdat het oude bestemmingsplan na tien jaar vervangen moet worden. Toch is het niet geheel toevallig dat de gemeenteraad zo snel de stap heeft genomen en met het voorbereidingsbesluit komt: vastgoedondernemer en speelparkbaas Michael van de Kuit en de gemeente Gooise Meren liggen al veel langer in de clinch. Van de Kuit heeft plannen om het speelpark uit te breiden en te vernieuwen. De gemeente heeft al aangegeven dat ze niet wil dat het speelpark te veel een attractiepark wordt. Dat zou te veel overlast met zich mee brengen.

Speelpark Oud Valkeveen kwam de afgelopen weken met een stapel van zeker vijftien aanvragen voor de bouw van nieuwe attracties. Deze aanvragen, waar de gemeente er ondertussen al drie van heeft afgewezen, worden wel gewoon onder de loep genomen.

Neutraal blijven

Burgemeester neemt afstand van 'ondernemertje pesten'

Dat Speelpark Oud Valkeveen vanaf nu geen aanvragen meer kan doen en vooralsnog geen kant meer op kan, valt rauw op het dak van speelparkbaas Van de Kuit. De vastgoedondernemer noemt de hele kwestie een soap en stelt dat de gemeente doet aan 'ondernemertje pesten'.
Burgemeester Han ter Heegde neemt daar afstand van. "Er wordt gezegd dat we na het van tafel vegen van de vermakelijkhedenretributie deze ondernemer bewust tegenwerken. Dat is natuurlijk niet zo. Wat er nu speelt en wat er toen speelde moet je los van elkaar zien. De vermakelijkhedenretributie (prettax) is toen niet doorgegaan. Daar is Oud Valkeveen heel blij mee en wij doen daar niet moeilijk over. Dat is een politieke afweging geweest en de gemeenteraad heeft daar over besloten. Punt. Nu komen er enkele aanvragen van deze ondernemer om op Speelpark Oud Valkeveen enkele attracties te plaatsen. Die moeten wij als gemeente toetsen aan de bestaande bestemmingsplannen, aan de gevolgen voor het milieu, overlast misschien voor de buren en gevolgen voor het verkeer. Dat doen we op een neutrale manier. Soms kunnen dingen wel en soms kunnen dingen simpelweg niet."

Grip houden

Dat de gemeente nu de stap neemt om het bestemmingsplan te vernieuwen en met het voorbestemmingsbesluit alle aanvragen van het speelpark een jaar lang een halt toeroept, heeft te maken met het feit dat de gemeente grip wil houden op de situatie. Met de komst van meer attracties verwordt het kleinschalige speelpark steeds meer tot een attractiepark. En dat wil de gemeente niet. "Het heet een speelpark. En dat zegt genoeg. Het is geen Efteling met achtbanen en dat moeten we ook niet willen. Dat laat de omgeving niet toe. Je zit met parkeren, met aanrijden, met omwonenden. Dat kan gewoon niet. Natuurlijk mag het park vernieuwd worden en mogen er andere attracties komen, als men maar wel in het kader van spelen blijft."
Het nieuwe bestemmingsplan voor de grond van Oud Valkeveen moet volgend jaar klaar zijn.