Directeur Paul Haighton wil Fort Werk IV en loods 'Fier' meer publiekstoegankelijk maken.
Directeur Paul Haighton wil Fort Werk IV en loods 'Fier' meer publiekstoegankelijk maken. Foto: Bob Awick

'Het vernieuwde Fier verdient een mooie plek in de schijnwerpers'

Het rijksmonument Fortwerk IV is per 1 juli overgenomen door het naastgelegen Spant. Fort Vernissage gaat verder onder de naam Fier en hoopt op meer publiek.

BUSSUM "Al jaren had ik een oogje op het prachtige verdedigingswerk Fort IV dat pal naast ons theater en congrescentrum ligt. Die wens is nu eindelijk in vervulling gegaan. Vanaf september gaan we veel leuke activiteiten voor gezinnen uit Bussum en omgeving organiseren bij het fort", aldus een enthousiaste Spant-directeur Paul Haighton.

Fort Werk IV werd gebouwd in 1868 als onderdeel van de Hollandse Waterlinie en als verdedigingswerk voor Naarden. Naast de artillerieloods is er een muur met schietgaten, kazematten en een poterne, een lange ondergrondse gang om ongeschonden aan de andere kant van het fort te komen. In Bussum waren ooit vijf forten. Fort Werk IV was het hoofdwerk en is geheel gerestaureerd door de Stichting Fort Werk IV. Tot eind jaren 90 was het een verlaten en vervallen fort. Uniek is dat dit fort een zogenaamde 'droge gracht' heeft. Er waren hier ooit soldaten gelegerd, maar zij hoefden nooit in actie te komen: de vijand bleef weg. "In samenwerking met Nanny Blank en veel vrijwilligers heeft de Stichting Fort Werk IV het monument hersteld en omgetoverd tot een prachtige locatie. Jammer is dat veel mensen in Gooise Meren dit fort niet kennen. Het verdient echter een plek in de schijnwerpers. Nu wij het stokje hebben overgenomen gaat dat zeker gebeuren. Mededirecteur Bert Dijkstra en ik willen het fort toegankelijk maken voor het publiek", aldus Paul Haighton.
In loods Vernissage organiseerde Nanny Blank jarenlang activiteiten voor jong en oud. Ook kon er bij Fort IV getrouwd worden en werden er feesten, concerten, exposities en diners gehouden. "Als nieuwe exploitanten willen we dat unieke karakter zeker behouden. Het enige dat gaat veranderen is de naam: Vernissage wordt Fier." De Spant-directeur vertelt dat er tien kandidaten waren om Fort Werk IV over te nemen. "We moesten een goed plan laten zien en gelukkig bleek ons plan favoriet. We zijn enorm trots dat we nu als nieuwe 'fortwachter' het prachtige fort mogen beheren. Samen met de stichting willen wij het monument voor volgende generaties behouden. Wij willen meer publiek trekken. Vanaf volgend jaar gaan we op zondagen activiteiten organiseren met bijvoorbeeld een lunch, een borrel bij een knapperend vuurtje, concerten en exposities. Ook willen we middels een blijvende tentoonstelling het bijzondere verhaal van dit monument met trots in de schijnwerpers zetten. Vandaar ook de naam Fier." Zakelijke, lokaal-maatschappelijke en culture activiteiten en vergaderingen kunnen op deze locatie ook gaan plaatsvinden. Naast leuke activiteiten blijven geïnteresseerden altijd welkom voor een bezoek aan het fort.