Wedstrijd onderwaterhockey van Gooise Onderwatersport Vereniging.
Wedstrijd onderwaterhockey van Gooise Onderwatersport Vereniging. Foto: GOV

Onderwaterhockey is een snelle, bijzondere en intensieve sport

Onderwater-
hockey is nog een vrij onbekende sport in Nederland. Deze sport wordt gespeeld op de bodem van een zwembad met spelers boven, onder, voor en naast je.

BUSSUM Zes spelers van de Gooise Onderwatersport Vereniging (GOV) gaan deze maand naar het wereldkampioenschap onderwaterhockey in Quebec, Canada. Een van de spelers is de 19-jarige Tim Latour.

"Tijdens het kampioenschap doen vijftig teams uit zestien landen mee en samen met Thijs, Remco, Jari, Vera en Valerie doen wij met het Nederlands onderwaterhockeyteam mee. Onderwaterhockey in de Nederlandse competitie is gemengd met mannen en vrouwen, maar bij de Nederlandse teams internationaal zijn de mannen en vrouwen gescheiden." Je wordt niet zomaar opgenomen in het Nederlands team, daar hebben ze hard voor moeten trainen. "In maart zijn we naar een trainingskamp geweest met nationale selecties van onder andere Duitsland, Engeland en Spanje en nu vliegen we op 15 juli met het team naar Canada. Geweldig dat ik dit mag meemaken."
Onderwaterhockey is een sport die al zo'n dertig jaar in Nederland beoefend wordt, en is in Groot-Brittannië ontstaan. Duikers die in de winter hun conditie op niveau wilden houden, bedachten deze teamsport. Tim vertelt dat hij toevallig met deze sport in aanraking is gekomen. "Mijn moeder heeft mij geattendeerd op deze sport. Ik ben op mijn vijftiende gestopt met voetballen en zocht een andere sport. Omdat mijn moeder in De Zandzee zwemt kwam ze, tijdens een kraampjesdag, deze sport tegen. Ik ben gaan kijken bij de GOV of dit misschien iets voor mij was en ik vond het meteen een leuke en uitdagende sport en zo ben ik bij de club gekomen."

Wat is er zo leuk aan onderwaterhockey? "Dat je onder water sport, maakt het voor mij heel gaaf. Ik ben altijd al een waterrat geweest. Je weet niet waar je tegenstander is, want die kan overal zijn. Naast je, achter je of voor je, maar ook onder of boven je en daarom kun je geen seconde je aandacht laten verslappen. Deze sport speel je op de bodem van het zwembad, waar de puck gevuld met lood ligt. Je draag een snorkel, duikbril en vinnen samen met een onderwaterhockeystick en een beschermende handschoen. Het tempo is hoog en een team bestaat uit zes basisspelers met vier reservespelers en je mag onbeperkt wisselen. Het mooie van deze sport vind ik ook dat het een echte teamsport is. Zowel onder als boven water hou je contact met elkaar. Soms 'schreeuwen' we naar elkaar, maar als je wilt communiceren dan vraag je een time-out aan bij de hoofdscheidsrechter en wordt het spel voor een bepaalde tijd stilgelegd. Het is fysiek wel een zware sport, maar dat vind ik een uitdaging. Je moet er ook op letten dat je niet te hard zwemt onder water, want dan gaat je lucht twee keer zo hard achteruit." Op dit moment zwemt Tim tweemaal in de week in De Zandzee. "Ik zwem een baantje in 20 seconden en 10 seconden om uit te rusten en dat doe ik veertig keer achter elkaar. Daarnaast oefen ik natuurlijk het onderwaterhockey bij mijn club en ga ik ook naar Amsterdam om te trainen bij een andere club om zo veel mogelijk zwembaduren te maken." Tim vertelt dat het voor toeschouwers moeilijk is om de wedstrijd vanaf de kant te volgen. "Je ziet niet veel, misschien soms een vinnetje. Als je op hoog niveau speelt, is er vaak een onderwatercamera aanwezig en kun je de wedstrijd op een groot scherm volgen. Zo gebeurt dat ook tijdens de kampioenschappen." Tim hoopt dat andere mensen enthousiast worden om ook onderwaterhockey te gaan spelen. "En dan ook graag vrouwen, want die kunnen we goed gebruiken. Bij onze vereniging doen weinig vrouwen mee, maar wat we gelukkig wel zien is dat er misschien volgend jaar een meisjesteam is. Als je bij de jeugd speelt mag een team uit jongens en meisjes bestaan, maar als je hoger gaat spelen, wordt dat gesplitst. Als je interesse hebt, kun je een keer langskomen om mee te trainen en dan kom je er zelf achter hoe geweldig deze sport is. Bij GOV spelen ongeveer vijftig sporters van alle niveaus en leeftijden. Er wordt getraind op woensdag tussen 21.00 en 22.30 uur en op zaterdag van 16.00 tot 18.00 uur in De Zandzee. De trainingen bestaan uit een deel conditie en een deel techniek en tactiek. De trainingen worden altijd afgesloten met een lekker potje hockey."

Onderwaterhockey wordt niet gesubsidieerd of gesponsord omdat deze sport te klein en onbekend is en daarom moeten Tim en zijn teamgenoten de reis naar Canada zelf betalen. "We moeten 3.000 euro betalen voor het toernooi, vliegticket, accommodatie en eten. De club is wel aan het kijken of die kosten naar beneden kunnen met acties zoals een bier- en wijnactie. Naast mijn studie Bouwkunde heb ik gewerkt en daardoor kunnen sparen. Ook is er al geld binnengekomen via sponsoracties, maar we hebben nog meer geld nodig en ik hoop dat mensen ons willen steunen. Ik betaal ook graag zelf mee want dit is de kans van mijn leven en ik zal dit kampioenschap dan ook nooit meer vergeten."

Geïnteresseerden kunnen de onderwaterhockeyers steunen door het overmaken van 10 euro of meer naar NL38 RABO 0130 4550 59 t.n.v. Gooise Onderwatersport Vereniging sponsoring.

'Dat je onder water sport, maakt het voor mij heel gaaf'