De nieuwe trainingsruimte is één van de aanwinsten van de nieuwe praktijk.
De nieuwe trainingsruimte is één van de aanwinsten van de nieuwe praktijk. Foto: Bob Awick

FysioHolland STTC geopend in Bussum

BUSSUM Met gepaste trots is afgelopen zaterdag het nieuwe FysioHolland STTC Bussum geopend aan de Eslaan 7. Het nieuwe pand, voorheen een orthodontistenpraktijk, is geheel opgeknapt en oogt licht, modern en rustig. In totaal werkt hier een team van 11 therapeuten en 2 voetexperts.

Het pand is veel groter dan men zou denken. Dat komt door het grote souterrain waarin ook flink wat behandelkamers ingericht zijn. "We hebben diverse kamers. Bijvoorbeeld waar we echo's maken, een grote ruimte waar we met kinderen werken en onze grote trots: een eigen trainingsruimte." Voor de verhuizing zat STTC bij Squah en Wellness in. "We zaten als fysio in bij de sportschool en dat geldt ook voor Van Hellemondsport in Naarden. In Naarden houden we nog één kamer aan omdat we daar veel mensen zien van de sportverenigingen. Maar in Bussum hebben we dus nu onze eigen trainingsruimten waar we onze patiënten goed kunnen helpen."
De fysiotherapeut vertelt wat meer over de vele specialistische behandelingen die geboden worden. "We hebben heel veel experts in huis. Ik houd mij bijvoorbeeld bezig met leefstijl en preventie via Imove. Ik behandel mensen met burn-outklachten, met overgewicht, die slecht slapen, niet productief zijn of mensen die willen afvallen en waarbij het niet lukt. Ik kijk heel goed naar het lichaam en wil weten: wat zit er achter de klacht?"
De specialisten verwijzen ook graag naar elkaar door, omdat het verhelpen van de klacht van de patiënt voorop staat. Zo kan de algemeen fysiotherapeut doorverwijzen naar de manueel therapeut of de dry-needlingexpert.
"De kidskamer is een plek waar we kinderen behandelen. Veel kinderen behandelen we op scholen, maar ze komen ook hier. Denk aan huilbaby's, kindjes met spierziekten, scheefstand van hoofdjes en kinderen met groeiproblemen of motorische problemen: een kind dat niet kan rennen bijvoorbeeld." Eric zie dat de motorische ontwikkeling over het algemeen is afgenomen. "Dan kun je op de fiets naar school gaan en twee keer in de week hockeyen, maar dat is niet genoeg beweging. Eigenlijk moeten kinderen hele dagen buiten spelen, het klimrek in, en vallen. Dat soort bewegingen is essentieel voor de ontwikkeling. Je ziet het ook aan de stand van de voeten: de spieren zijn minder ontwikkeld bij kinderen die te weinig buiten zijn en te veel op de iPad zitten. Wij bieden daarom speciale speelprogramma's voor deze groep."
Wat FysioHolland uniek maakt is dat ze zo veel experts onder één dak hebben. Er wordt naar elkaar doorverwezen en nieuwe patiënten kunnen altijd binnen 24 uur terecht. Er zijn korte lijnen met Tergooi, het Flevo ziekenhuis en Bergman Clinics. FysioHolland is een landelijke organisatie die actief werkt aan het verbeteren van het vergoedingensysteem, in samenwerking met de zorgverzekeraars. Eric legt uit wat dat betekent: "Je betaalt normaal per zitting. Het is dan bijna in het belang van de fysiotherapeut om zo veel mogelijk behandelingen te bieden. Maar dat is raar, want je wilt eigenlijk de patiënt toch zo snel mogelijk helpen. Daarom start FysioHolland na de zomer met een nieuwe werkwijze waarbij de patiënt ingedeeld wordt in een categorie en gestimuleerd wordt om zo snel mogelijk, zonder klachten, de praktijk te verlaten."