Puur Pampus: een mix van vrolijk vermaak en interessante informatie over duurzaamheid.
Puur Pampus: een mix van vrolijk vermaak en interessante informatie over duurzaamheid.

Pampus helpt je om groener te denken en groener te doen

Voordat de Solar Vogayer op expeditie naar de Zuidpool gaat, is het van afval gemaakte gevaarte te bewonderen op Pampus. Daar is op 7 en 8 juli het festival Puur Pampus.

PAMPUS De 16 meter lange Solar Voyager is dé eyecatcher van Puur Pampus, een festival op 7 en 8 juli op het eiland voor de kust van Muiden over duurzaamheid, circulaire economie en energietransitie.

Met de Solay Voyager vertellen Edwin en Liesbeth ter Velde en hun team een aansprekend verhaal. Dat begon in de keuken, waar Edwin en Liesbeth tijdens het koken ineens helemaal genoeg hadden van al die plastic verpakkingen. Ze stelden zichzelf twee vragen: hoezo is plastic waardeloos? En: waarom geven we de overheid of de supermarkt de schuld? Van plastic afval maakten ze een wagen die aangedreven door zonne-energie over de Zuidpool gaat rijden. Niet om een record te breken, maar om anderen te inspireren tot actie voor een betere wereld.

Die inspiratie wil Puur Pampus ook bieden. Speciaal voor iedereen die zich net als Edwin en Liesbeth toch wel een beetje zorgen begint te maken over hoe we met onze planeet omgaan en zich afvraagt wat je zelf kunt bijdragen aan een duurzame wereld. De organisatie belooft een mix van vrolijk vermaak en interessante informatie zonder het belerende vingertje. "Zodat je aan het eind van de dag blij en wijzer naar huis terugkeert en geneigd zal zijn groener te denken en wat groener te doen. Samen sneller duurzaam, dat is wat Puur Pampus wil bewerkstelligen."
Bezoekers van Puur Pampus kunnen Edwin en Liesbeth ontmoeten en hun Solar Voyager van dichtbij bekijken.

Vliegers

Maar er zijn veel meer activiteiten voor jong en oud. Mensen van het platform Samen Sneller Duurzaam geven goede ideeën op het gebied van duurzaamheid en beantwoorden vragen. Boven Pampus komen reusachtige vliegers te hangen, die niet alleen een feestelijk gezicht geven, maar ook symbool staan voor de kracht van de natuur als de bron van schone energie. Er wordt informatie verschaft over duurzame en innovatieve projecten, zoals het 'Blije bijen experiment' dat gelijktijdig op Pampus plaatsvindt. In het fort hoort de bezoeker het nieuws van de vooruitgang, verzorgd door radiozender Sublime - Join the Groove, tijdens het festival live vanaf Pampus. Naast workshops, allerlei kinderactiviteiten en kamperen via Campspace is er de Pampus Markt in de slotgracht: allerlei kraampjes rondom het fort waar je iets kunt kopen, iets kunt doen of je kunt laten inspireren. En er is een winactie met als hoofdprijs een stel zonnepanelen.

Pampus Talks

De 16 meter lange Solar Voyager is de eyecatcher van Puur Pampus

Onder de noemer Pampus Talks zijn komen interessante sprekers uit het bedrijfsleven en de non-profitwereld vertellen over innovaties en ontwikkelingen die de planeet moeten redden. Onder wie Karl Beerenfenger van By the Ocean we Unite, die zich inzet voor het opruimen van de plastic soep in de oceanen. Een van de Pampus Talks gaat over Pampus zelf, dat als off-grid eiland (niet aangesloten op gas, water en licht van het vaste land) een interessante testcase is het gaat om duurzame oplossingen voor het energievraagstuk.

Show Wubbo Ockels

Petra Olgers (Plastic Soup Foundation) en Karin Hille (van de Plastic Circle) gaan een Lagerhuisdebat houden in het paviljoen van Pampus op zaterdag 7 juli. En op zondag 8 juli komt producent George Onkiehong vertellen over de theatershow over de missie van Wubbo Ockels. Die show gaat dat weekeinde in Den Haag in première. Jörgen Raymann speelt de hoofdrol en laat als de tijd het toelaat ook zijn gezicht zien op Pampus. In elk geval schuift Joos Ockels aan, de weduwe van Wubbo. Zij geeft een boeiende presentatie over de idealen van haar man.

Er varen extra veerboten vanuit Muiden, Amsterdam en Almere. De standaard entreeprijzen gelden.

www.pampus.nl/puurpampus

Van dichtbij te bewonderen op Pampus.