De fontein kostte 10.000 euro; dat bedrag is opgehoest door buurtbewoners en sponsors.
De fontein kostte 10.000 euro; dat bedrag is opgehoest door buurtbewoners en sponsors. Foto: Bob Awick

'Zo'n fontein heeft iets magisch'

NAARDEN Na ruim vijftig jaar van afwezigheid heeft de vijver in het Jan Jurrissenplantsoen weer een fontein. Vorige week donderdag werd onder grote belangstelling en luid applaus van de buurt de nieuwe fontein in werking gesteld.

Ze hadden gehoopt op een zonnetje, maar die liet het afweten op de langste dag van het jaar. Een flinke wind was er wel, dus kon de fontein meteen getest worden. Dat testen gaat de komende maanden nog wel even door, zodat de fontein goed afgesteld kan worden.

Paul Overtoom is een van de initiatiefnemers, ook al heeft hij de vorige fontein nooit in werking gezien. Met een aantal buurtbewoners werkte hij de plannen verder uit. Al snel werden de gemeente Gooise Meren, het buurtplatform RemCom, een aantal sponsors en ten slotte ook het Waterschap erbij betrokken. De fontein kostte 10.000 euro en dat bedrag is opgehoest door buurtbewoners en sponsors. Paul: "De gemeente spreekt van een burgerinitiatief, maar het is echt een samenwerking tussen inwoners, sponsors, gemeente en het Waterschap." Volgens Paul zijn de meeste buurtbewoners enthousiast. "Er waren een paar tegenstanders, maar die accepteerden wel dat de fontein er kwam." Zelf is hij er behoorlijk mee in zijn sas. Hij werpt regelmatig een blik op het spuitende water. "Ik zie veel mensen die erlangs lopen of fietsen hun hoofd omdraaien en net zolang kijken totdat de fontein uit het zicht is. Het heeft iets magisch."

Naarden wilde niet

Het idee voor de fontein leefde al sinds 2002 bij Paul. Hij klopte toen aan bij de toenmalige gemeente Naarden, maar die zag het plan totaal niet zitten. Bij Gooise Meren had hij jaren later meer geluk. Toenmalig wethouder Marleen Sanderse was bezig met een cultuurhistorische route, met onder meer het Mouwtje en het Bilderdijkpark, die ook tegelijkertijd Naarden met Bussum zou verbinden. Een fontein in de vijver van 'Het Meertje van Vlek' zou prima in die plannen passen. De gemeente neemt dan ook het onderhoud en de kosten van de elektra voor haar rekening.

"Het is niet alleen leuk om naar te kijken, de fontein heeft ook nog een functie", vertelt een van de bewoners die donderdag aanwezig was. "Het zorg voor beluchting van het water en zorgt zo voor meer zuurstof." Onder de ruim 150 belangstellenden was ook een 100-jarige buurtbewoonster aanwezig. Ze woont al dertig jaar in het Rembrandtpark en had ook een bedrag voor de vijver gedoneerd.

De fontein werd ruim 50 jaar geleden verwijderd in verband met overlast

Historie

In de vijver, in de volksmond 'het meertje van Vlek', heeft vanaf de jaren dertig tot midden in de jaren zestig al eerder een fontein gestaan. Die werd toen door de gemeente verwijderd omdat er regelmatig een reparatie aan te pas kwam en de fontein te veel overlast gaf. Kwajongens zetten bij harde wind de fontein open en de huizen eromheen werden nat. Paul kan daar nu smakelijk om lachen. Al hoopt hij wel dat de fontein nu met rust wordt gelaten.

Gewoon schaatsen

In de winter gaat de fontein er overigens uit, zodat het meertje bij vorst kan dichtvriezen en er geschaatst kan worden.