De volgende vete tussen Oud Valkeveen-ondernemer Van de Kuit en de gemeente gaat over het Naarderbos-strandje.
De volgende vete tussen Oud Valkeveen-ondernemer Van de Kuit en de gemeente gaat over het Naarderbos-strandje. Foto: Sjoerd Stoop

Gemeente versus speelparkbaas: oplossing lijkt simpel, maar is ver weg

Gaat het nog goed komen tussen de gemeente Gooise Meren en het Nedstede van Michael van de Kuit, de ondernemer achter Golfbaan Naarderbos en Speelpark Oud Valkeveen?

GOOISE MEREN Geen verkoop van de gronden van de golfbaan en het recreatiepark Naarderbos, even verderop getouwtrek over het strandje, waar wordt gebekvecht over het onderhoud en beheer. De vete tussen de gemeente Gooise Meren en golfbaan- en speelparkbaas Michael van de Kuit van Nedstede gaat maar door en wordt steeds groter.

Er speelt momenteel van alles tussen de twee partijen. Naast de afgewezen verkoop van de golfbaangrond, speelt er ook nog veel rond Speelpark Oud Valkeveen. De plek waar de verstoorde relatie tussen de twee begon. Het speelpark heeft momenteel zeker vijftien vergunningaanvragen gedaan voor het bouwen van attracties. De gemeente heeft er al drie afgewezen.

Van de Kuit ziet het alles bij elkaar opgeteld als 'ondernemertje pesten'. "En dat heeft alles te maken met de gestrande vermakelijkhedenretributie. Toen dat plan op tafel kwam, verstoorden de verhoudingen meteen al. We zouden per bezoeker belasting moeten gaan betalen. Dat plan werd er zo doorgedrukt, ook al kwamen er betere alternatieven op tafel. We hebben ons best fel tegen de retributie verzet met als gevolg dat het plan ook uiteindelijk niet doorging. Vanaf dat moment lijkt men op het gemeentehuis tegen ons. Dat merken we alleen al aan de vergunningen. Voor al het gedoe rond de retributie vroegen we per jaar ongeveer drie vergunningen aan. Dat leverde nooit problemen op, we kregen ze altijd vlot. Nu worden vergunningen keer op keer afgewezen. En daar komt nog eens bij dat wethouder Jan Franx, waar al het gedoe eigenlijk mee begon, nu al onze zaken in zijn portefeuille heeft en ook nog eens onze wijkwethouder is. Dat kan toch geen toeval zijn?"

De gemeente verwijst de geruchten over het 'ondernemertje pesten' naar het land der fabelen. Alleen al over de afgewezen vergunningen van het speelpark laat het weten dat het aanvragen toetst aan de geldende wet- en regelgeving en dat het alle belangen zorgvuldig afweegt. "Dan kan het wel eens gebeuren dat we 'nee' moeten verkopen en dat geldt nu voor deze aanvragen", aldus burgemeester Han ter Heegde en wethouder Jan Franx. "Deze ondernemer is voor ons als gemeente van groot belang, omdat Speelpark Oud Valkeveen en de golfbaan veel bezoekers trekken. Maar hij moet ook beseffen dat niet alles zomaar kan. We moeten als gemeente zorgdragen voor alle belangen. Om verder te gaan op het voorbeeld van het speelpark: deze aanvragen gaan over de bouw van meer attracties. Dat leidt tot een intensivering van het gebruik van het speelpark. Dat maakt het speelpark meer een attractiepark, met als gevolg een zwaardere belasting voor de kwetsbare omgeving. Dat willen we niet. En dat geldt ook voor de aanvraag om de gronden van de golfbaan te kopen. We willen als gemeente grip houden en dat lijkt ons logisch. Dat heeft niks met deze ondernemer te maken."

Alle conflicten zorgen ervoor dat de spreekwoordelijke emmer steeds meer lijkt over te lopen. Een oplossing lijkt allesbehalve dichtbij. Een goed gesprek zou de lucht kunnen klaren, zo erkennen beide partijen. Maar dat gesprek lijkt er vooralsnog niet te komen. Het voornaamste probleem is dat Van de Kuit wethouder Jan Franx niet aan tafel wil hebben, vanwege al het eerdere gedoe rondom Speelpark Oud-Valkeveen. De gemeente wil Franx wel aan tafel hebben, omdat de wethouder politiek verantwoordelijk is voor wat er rond het speelpark en het Naarderbos gebeurt. Met argumenten over en weer maken de kemphanen duidelijk dat er wat hun betreft geen speld tussen hun voorwaarden te krijgen is. Daarmee wordt het oplossen van de ruzie zo langzamerhand een utopie. Met als gevolg dat het steeds meer uit de hand loopt.