Overwegend zonnig en warm, aanhoudend droog

Ook in de laatste dagen van deze kurkdroge junimaand wordt geen neerslag verwacht. Garant daarvoor staat een gordel van hoge luchtdruk die zich uitstrekt vanaf de Britse eilanden via de Noordzee tot boven Scandinavië. Met een noordoostelijke stroming wordt dan onverminderd droge continentale lucht aangevoerd. De maxima liggen rond of net iets boven de 25 graden.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het zonnig en droog. Met een matige noordoostenwind wordt het 25 à 26 graden. Ook vrijdag is het droog. De wind krimpt tijdelijk naar een noordelijke richting. Er zijn zonnige perioden, maar mogelijk trekken er ook enkele wolkenvelden over. Het blijft droog. De noordenwind is over het algemeen matig van kracht. Het wordt circa 23 à 24 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde met de maandovergang van juni naar juli is het droog en overwegend zonnig zomerweer. Het hogedrukgebied kantelt iets waardoor de wind uit oostelijke richting gaat waaien. De temperaturen liggen dan iets hoger met maxima tussen 25 en 28 graden. Het zijn echter geen zwoele of klamme nachten. De minimumtemperatuur ligt rond 11 graden.

Weetje

In deze juni is in onze regio slechts 7 à 8 mm gevallen. In het landelijk hoofdstation in de Bilt 12 mm. De normale hoeveelheid ofwel het langjarig gemiddelde bedraagt circa 65 mm. Het is daarmee een recorddroge junimaand. Ook juni 2006 en 2010 staan in de top 10 van droogste junimaanden met 18 mm neerslag. In de zeer natte juni van 2016 viel ruim 120 mm neerslag.