Een jaar geleden waren er ook al klachten over de rook van het dierencrematorium.
Een jaar geleden waren er ook al klachten over de rook van het dierencrematorium. Foto: Sjoerd Stoop

Weer klachten over rook crematorium

Vorig jaar waren er klachten over de zwarte rook van het dierencrematorium. De ovens zijn aangepast, desondanks waren er onlangs weer klachten.

NAARDEN Er komen weer klachten binnen bij de gemeente over zwarte rook en stankoverlast van het dierencrematorium op industrieterrein Gooi-Zuid. Vorig jaar waren er ook al klachten en toen zijn er door de eigenaar maatregelen genomen, die in februari ook door de toezichthoudende instantie zijn gecontroleerd. De zwarte rook die de afgelopen weken een paar keer uit de schoorsteen kwam, zouden incidenten zijn.

Althans, dat is de reactie van Patrick van Barneveld, vestigingsmanager van het dierencrematorium. Hij betreurt het overigens dat er steeds maar weer op social media geklaagd wordt in plaats van dat zijn buren bij hem aankloppen. "Maar," zegt hij wat schertsend. "Het stelt me wel gerust dat de buren het 24 uur per dag in de gaten houden." Hij vertelt verder dat ze vorig jaar naar aanleiding van de klachten technische aanpassingen aan de oven hebben gedaan en ook alles milieutechnisch hebben laten afdichten. Hij laat een brief zien van de toezichthoudende instantie, de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek. Die heeft in februari een hercontrole uitgevoerd naar aanleiding van klachten en eerder geconstateerde overtredingen van het bedrijf op milieuvlak. Daarin is te lezen dat de overtredingen ongedaan zijn gemaakt en de benodigde keuringen en onderhoud zijn uitgevoerd.

De zaken zijn dus in orde en de zwarte rook van de afgelopen weken waren incidenten, aldus Van Barneveld. De vestigingsmanager laat verder nog weten dat ze ook bezig zijn met het moderniseren van het bedrijf. Hij hoopt dat het aantal incidenten dan nog verder afneemt. Bij calamiteiten, zoals de afgelopen weken een paar keer het geval was, hebben ze wel een 'escape'. Het systeem schakelt dan uit en de verbranding wordt stilgezet. Het duurt dan nog wel even voordat de zwarte rook is weggetrokken, daar valt weinig aan te doen.

Oplopende irritatie

Bij zijn directe buren, Falco B.V. loodgieters en installateurs, loopt de irritatie wel steeds verder op. Sebastiaan Ruiters maakt regelmatig filmpjes als het volgens hem weer mis is. "De stank is vreselijk en de rook is zo zwart, dat kan niet gezond zijn." Ruiters vraagt zich hardop af of de volksgezondheid niet in gevaar is. "Ik heb zojuist weer een BHV-cursus (bedrijfshulpverlening) gevolgd en daar zeggen ze: als de rook zwart is, moet je wegwezen." Harde bewijzen dat de zwarte rook slecht is voor de gezondheid heeft hij niet. "Ik heb al wel contact opgenomen met de Omgevingsdienst." Hij heeft ze overigens nog niet te pakken gekregen.

Volgens de gemeente was het na de vele klachten van vorig jaar een flinke tijd rustig. Naar aanleiding van de recente klachten hebben ze, net als vorig jaar, de Omgevingsdienst ingeschakeld. Vorig jaar werden bij het bezoek nog gebreken geconstateerd en daarop heeft de ondernemer de ovens aangepast en zijn ze dus in februari opnieuw gecertificeerd.

'De stank is vreselijk en de rook is zo zwart, dat kan niet gezond zijn'

De woordvoerder van de gemeente kan zich wel voorstellen dat het vervelend is voor de bedrijven die in de buurt van het dierencrematorium gevestigd zijn. "Maar ze mogen daar zitten, er zijn vergunningen en het crematorium voldoet aan alle eisen." Ze ondernemen daarom ook geen actie. "We kunnen nu niets doen, maar we houden het wel in de gaten."