Peter Prak praat na met de Gooise Initiatiefgroep
Peter Prak praat na met de Gooise Initiatiefgroep Foto: Yvette de Vries

Knarrenhof wil politiek warm krijgen voor woonvorm

GOOISE MEREN Steeds meer burgers willen zelf bepalen hoe ze wonen. Het CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) rukt dan ook enorm op. Samen met een groepje 'gelijkgestemden' nemen ze het initiatief om zelf hun huis te gaan bouwen. Probleem daarbij is dat veel particulieren een leek zijn op het gebied van woningbouw en alles wat daarbij komt kijken.

"De mensen weten wel wat ze willen, maar niet wat er allemaal kan", vertelt Peter Prak van Stichting Knarrenhof. Hij speelt hier met zijn stichting op in. Ze realiseren hofjes voor mensen die op zoek zijn naar een woonvorm met meer sociale cohesie. Afgelopen maandag hield hij een presentatie op het gemeentehuis van Gooise Meren, waarbij ook wethouders van omliggende gemeentes aanwezig waren. Hij deed dat om de politiek warm te krijgen voor zijn plannen. Maar naast steun van de gemeente en vaak ook een woningcorporatie is een locatie nodig. Ans Vermeulen van de Gooise Initiatiefgroep Knarrenhof wil nog geen specifieke locatie in het Gooi noemen, maar ze heeft er wel veel vertrouwen in dat het hier gerealiseerd kan worden.
Prak was zestien jaar gebiedsontwikkelaar, bouwde zo'n 45.000 huizen en vond dat het anders moest. "Eerst de mensen, dan de wensen en dan de stenen. We willen mensen faciliteren in hoe ze willen wonen." En het initiatief slaat aan. In 250 gemeenten zijn ze nu 'bezig'. In totaal hebben zo'n 10.000 mensen zich verenigd in een initiatiefgroep. Zo'n initiatiefgroep is kenmerkend voor de wijze waarop Knarrenhof werkt. De mensen moeten zelf met ideeën komen en ook de kar trekken. Knarrenhof adviseert en faciliteert.

Wat houdt een knarrenhof in? "De woonvorm is gebaseerd op de vroegere hofjes, maar met het gemak van heden, zoals de uitnodigende tekst luidt. Het idee is dat ouderen wonen in een hofje rondom een gezamenlijke binnentuin. Iedere bewoner heeft privacy met een eigen voordeur, de mogelijkheid om gelijkvloers te wonen met een bovenverdieping en een eigen terras of tuintje. Ieder hofje heeft een gemeenschappelijke ruimte voor gezamenlijke activiteiten. In de hoftuin en de hobbyruimte kunnen de buren elkaar ontmoeten. Het sociale aspect speelt een grote rol in deze woonvorm met sociale huur-, huur- en koopwoningen. Mensen die interesse hebben hierin moeten sociaal betrokken zijn en naar een ander omkijken", vertelt Prak. Dat geldt ook voor Knarrenhof. Als de hofjes eenmaal zijn gebouwd blijven ze betrokken. "Er wordt per hofje een corporatie opgericht en Knarrenhof neemt daar ook deel aan. "We blijven betrokken, maar zonder te betuttelen", aldus Prak. Dat het geen luchtfietserij is blijkt wel uit het feit dat er in Zwolle al drie hofjes van elk 16 woningen zijn gerealiseerd. Op ongeveer achttien plekken kunnen de komende jaren ruim 200 woningen worden gebouwd en voor de komende tien jaar zijn er opties voor 1.200 woningen.