Kom van Biegel omstreeks 1905
Kom van Biegel omstreeks 1905 Foto:

Erfgoed in groen Gooi & Vecht, ook in Bussum

Tijdens het Erfgoedfestival 'Groen in Gooi en Vecht' bundelen erfgoedclubs hun krachten en vertellen gezamenlijk het groene verhaal van Gooi en Vechtstreek via tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, lezingen en publieksactiviteiten.

De Historische Kring Bussum zet het groene Bussum en omgeving op de kaart met twee wandelroutes en met gegidste Spiegelwandelingen.

Spiegelwandelingen

De gegidste wandeling door het Spiegel gaat over cultuur, geschiedenis, natuur en architectuur. Oud en jong, bewoner en toerist: maak kennis met wat de mooiste wijk van Nederland te bieden heeft. Bijzondere bomen, Jugendstil-villa's, Frederik van Eeden en tot lustoorden omgetoverde boekweitakkers.

Data: zondag 24 juni, zondag 22 juli en zondag 26 augustus 2018. Begin en einde: ter hoogte van Beerensteinerlaan 59 (Kom van Biegel) om 11.00 uur. Duur: circa 2 uur. Aanmelden is niet nodig. Gratis deelname.

Wandelroute Brediuskwartier

Aan de hand van het boekje 'Bussums Bijzondere Bomen' kunt u wandelen door het Park het Mouwtje met Bilderdijkplantsoen en het Brediuskwartier. Het Brediuskwartier in Bussum is een aantrekkelijke wijk uit de jaren '20 en '30, waar bij het inrichten gebruik is gemaakt van de hoogteverschillen en de vaarten die bij de zandafgraving zijn ontstaan. Sinds 2007 is de wijk een beschermd dorpsgezicht.

De wandelroute door het park en de wijk voert langs tientallen bomen, struiken en planten die met kennis van zaken beschreven zijn. De Historische Kring Bussum en Tussen Vecht en Eem actualiseerden dit boekje recentelijk.

'Bussums Bijzondere Bomen', inclusief de wandelroute, is gratis verkrijgbaar bij: Historische Kring Bussum (lage rechtervleugel van station Naarden-Bussum); Bibliotheek Gooi en Meer; Gemeentehuis Gooise Meren.

Wandeltocht uit 1929 opnieuw lopen

De A.N.W.B. gaf in 1929 een boekje uit met wandelingen in het Gooi en Omstreken. Eén van de wandelingen is van NS-station Naarden-Bussum via het Spiegel, Bantam, Spanderswoud en Bussumerhei weer terug naar Bussum. Deze wandeling van 14 km kan aan de hand van een kaartje en beschrijving met enige wijzigingen nog steeds gelopen worden. De Historische Kring Bussum bracht de wijzigingen voor de wandeling anno 2018 aan. Kaartje en beschrijving kunnen gedownload worden via de website onder Actueel: https://www.historischekringbussum.nl/images/2018/De--wandeling-uit-1929.pdf

Klaas Oosterom

Heeft u op 19 juni onze digitale Nieuwsbrief ontvangen? Nee? Stuur dan een verzoek naar oosteromnc@gmail.com. Voor leden en niet-leden.

Afbeelding
Afbeelding