De rolstoelhockeyers van de Gooische Hockeyclub zijn trots op hun beker.
De rolstoelhockeyers van de Gooische Hockeyclub zijn trots op hun beker. Foto: Bob Awick

'Gooische Rollers' na een seizoen kampioen met rolstoelhockey

De Gooische Hockeyclub is dit seizoen begonnen met een rolstoelhockeyteam om zo veel mogelijk mensen te kunnen laten sporten.

BUSSUM Ze hebben het gefikst! Rolstoelhockeyteam De Gooische Rollers van de Gooische Hockeyclub is kampioen en promoveert naar de derde klasse. "Dit was ons eerste seizoen en nu al kampioen. Een geweldige prestatie van ons team", vertelt teammanager Terry Mader.

"We hebben hard gestreden en zijn enorm gegroeid als team. Als je dan in je eerste seizoen één keer verliest, één keer gelijkspeelt en verder alles wint, dan kun je alleen maar trots zijn!"

Terry heeft de De Gooische Rollers in 2016 opgericht omdat hij graag zelf rolstoelhockey wilde spelen. "Ik ben sinds mijn vijftiende vanaf mijn middel verlamd door een ongeval. Daarvoor heb ik hockey gespeeld. Ook door mijn drie kinderen, die op hockey zitten, zat ik jarenlang langs de lijn naar de wedstrijden te kijken. Ik hoorde via via over rolstoelhockey en ben gaan googelen op internet over deze sport. Toen ik er meer over gelezen had, ben ik gaan informeren of het ook in 't Gooi bestond. Ik kwam er vrij snel achter dat deze sport hier niet gespeeld werd en heb contact gezocht met bestuurslid Lars Voskuil van Gooische HC. We hebben een kopje koffie gedronken en besloten het samen op te pakken. Maar ik was natuurlijk benieuwd of er interesse was voor rolstoelhockey. Daarom ben ik naar revalidatiecentrum De Trappenberg in Huizen gegaan om demonstraties te geven. Iedereen was heel enthousiast en ik kon meteen met een team beginnen. Om ervaring op te doen, ben ik naar een hockeyclub in Gorinchem geweest. Samen met Lars heb ik daar ook mijn scheidsrechtersdiploma gehaald. En zo is het allemaal begonnen, ook met de inzet van Lars en de hockeyclub. Lars heeft veel voor ons gedaan en we voelen ons dan ook echt welkom op de Gooische HC."

Het team is begonnen als jeugdteam. "Op een gegeven moment hebben we dat losgelaten en nu spelen we met meisjes en jongens vanaf een jaar of veertien tot volwassenen. We hebben een trainingsgroep van tien spelers, waar we per wedstrijdronde het team uit selecteren. Onze visie is ook dat we proberen om spelers met en zonder handicap in het team te hebben en dat ze ook allemaal in een elektrische rolstoel het veld op gaan. Het mooie van hockey is dat het een teamsport is en dat geldt natuurlijk ook voor rolstoelhockey. Ik hoop ook dat H-Hockey verder doorgroeit binnen 't Gooi en dat meer clubs hier aandacht aan gaan besteden. Zo kunnen valide en mindervalide spelers samen in een team spelen."
Rolstoelhockey is een zaalsport omdat je de harde grond nodig hebt voor de rolstoelen. "Maar we willen graag buiten spelen omdat het leuker is en je bent dan meer betrokken bij de club. Dit seizoen hebben we op een harde ondergrond bij de club demonstraties gegeven en we hopen volgend seizoen meer buiten te kunnen hockeyen. We trainen een keer in de week bij De Trappenberg, maar willen volgend jaar ergens in Bussum trainen en wedstrijden spelen. We zijn daarom op zoek naar een geschikte sportzaal."

Het is seizoen is nu bijna voorbij, maar mensen die geïnteresseerd zijn in rolstoelhockey kunnen contact opnemen met Terry. "Het seizoen begint weer in september en iedereen kan gewoon langskomen om te kijken of ze het leuk vinden. Je hebt geen ervaring nodig bij rolstoelhockey en het is ook niet een sport voor alleen maar atletische mensen."

"Een handicap hoeft zeker geen belemmering te zijn om te sporten. Iedereen kan meedoen, want we willen de komende jaren deze sport verder uitbouwen en laten groeien naar meer spelers en teams." Als mensen geïnteresseerd zijn, ook mensen zonder beperking, kunnen ze een mail sturen naar Terry Mader: terrymader@gmail.com.