Nanny Blank gaat zich vol energie op andere activiteiten richten.
Nanny Blank gaat zich vol energie op andere activiteiten richten. Foto: Yvette de Vries

Nanny Blank zegt Fort Werk IV vaarwel

BUSSUM "Het was een behoorlijke vuilnisbelt en het fort was totaal overwoekerd." Nanny Blank, fortwachter van Fort Werk IV en de drijvende kracht achter de Vernissage, klom 18 jaar geleden over het hek en heeft er vanaf dat moment alles aan gedaan om het fort en de Vernissage om te toveren tot de prachtige plek die het nu is.

door Yvette de Vries

"Ik wilde dat het een plek zou worden waar iedereen welkom is en waar zo veel mogelijk mensen van kunnen en mogen genieten." Met net zo veel energie als ze destijds aan die klus begon, zet ze nu ook de volgende stap in haar leven. Per 1 juli van dit jaar geeft ze het stokje over aan de nieuwe eigenaar: Spant! Ze blijft nog wel een tijdje betrokken bij de (lopende) activiteiten, maar gaat zich daarna toch op andere zaken richten.
De 'pionier' van Fort Werk IV gaat meer tijd besteden aan haar andere passie: het maken van bronzen beelden. Ze hoopt ook vaker als spreker te mogen optreden en meer tijd te hebben voor haar vijf kleinkinderen. Haar grote drive en rode draad is toch wel het het mensen naar de zin maken. Zelf noemt ze dat 'het proces van werken met mensen'. Dat gaat van het creatief meedenken bij het plannen van een bruiloft of besloten feest tot het ontvangen van de gasten en het enthousiast spreken voor (groot) publiek over de geschiedenis van het fort.
Ze is blij dat Spant! Fort Werk IV grotendeels in de sfeer van hoe het nu is wil voortzetten. Dat er ook wat veranderingen op til zijn daar heeft ze geen problemen mee. "Spant! zet bijvoorbeeld de kinderdiabeteskookcafés voort en ook de keukenbrigade en haar dreamteam blijven aan." Daarmee komt ze op een onderwerp dat haar na aan het hart ligt: maatschappelijk ondernemen. "Ik hou van liniebreed en maatschappelijk ondernemen, van samenwerken met andere mensen zodat het ook altijd win-win is, van kansen geven aan anderen." Bijvoorbeeld aan de verlegen jongeman die vorig jaar kwam binnenlopen. Die geeft nu schilderworkshops in de Vernissage. Nanny vertelt dat ze veel hulp kreeg bij het restaureren van het fort en de voormalige artillerieloods, die nu als atelier dienst doet. "We stonden zelf op de trap te schilderen." Het precieze restauratiewerk van de monumentale delen werd overgelaten aan vaklui. Zo werd de 300 meter lange gecreneleerde (van schietgaten voorziene) muur helemaal gerestaureerd en het fortwachtershuis opnieuw gebouwd op basis van historisch beeldmateriaal. Ze kijkt daar met enige trots op terug. Net als het bezoek van een delegatie van de UNESCO. Naast alle hoogtepunten waren er soms ook wel wat tegenvallers. "Er was een keer een feestje en de gasten dachten dat het inclusief eten was, maar er waren alleen wat hapjes." Nanny snelde toen naar de naburige snackbar om wat snacks te halen.
Spant! laat in een reactie weten dat ze de sfeer willen voortzetten. In de zomerperiode wordt er wel wat geklust. Zo krijgt de Vernissage een nieuw likje verf en ook de vloer wordt opgeknapt. "We zijn er erg blij mee en eerlijk gezegd, we hebben al 17 jaar een oogje op onze buur," grapt directeur Paul Haighton. Maar het is zeker niet de bedoeling dat Fort Werk IV en de Vernissage een soort satelliet worden van Spant!.