Leerlingen helpen bij het leggen van het fundament van de school.
Leerlingen helpen bij het leggen van het fundament van de school. Foto: Bob Awick

Het fundament voor nieuwbouw Wellantcollege is gelegd

NAARDEN Voor het slaan van de eerste paal, vlak na Pinksteren, lukte het niet meer om iets ludieks te regelen, maar maandag werd er toch een bijzonder moment gecreëerd om de bouw van het nieuwe Wellantcollege te vieren. Vijf leerlingen, voor dat moment omgedoopt tot 'bouwteam', mochten een stukje grond uitvlakken.

door Yvette de Vries

De vijf leerlingen, allemaal uit het eerste leerjaar, legden zo symbolisch het fundament van hun nieuwe onderkomen. In het schooljaar 2019-2020 starten de ongeveer 300 leerlingen van deze Naardense vmbo-school in het nieuwe gebouw. Het oude pand gaat dan tegen de vlakte en maakt plaats voor de bouw van nieuwe woningen. "Dat sluit mooi op elkaar aan, we hoeven dus niet tijdelijk in noodgebouwen", aldus de bouwcoördinator van het Wellantcollege.

'Een duurzame plek'

Voordat het vijftal aan de slag ging, was er eerst nog een officieel woordje van regiodirecteur Leon Admiraal. Hij noemde het nieuwe schoolgebouw een duurzame en moderne plek waar de leerlingen zich veilig kunnen voelen en de ideale plek om zich voor te bereiden op hun toekomst. Na een werk- en veiligheidsinstructie van de uitvoerder ging het vijftal onder toeziend oog van alle aanwezigen aan de slag. Zand scheppen ging hen prima af, het uitvlakken met behulp van een waterpas was wat onwennig. Bij dit precieze werkje kregen de drie meiden en twee jongens hulp van de uitvoerder. Na alle arbeid ging de kurk van de alcoholvrije bubbels en werd er geproost op de nieuwbouw.

Nieuwbouw

'Een gebouw met veel aandacht voor een gezonde (leer)omgeving'

De eerste ideeën voor herontwikkeling van het voormalige Storkterrein, waar nu de nieuwbouw komt, dateren al van 2009. In de jaren die volgden is er flink wat onderhandeld en afgepraat. De schoolleiding was dan ook blij dat er dit voorjaar eindelijk groen licht kwam en de eerste paal de grond in kon.

Locatie

Het nieuwe gebouw komt vlak naast het huidige onderkomen. Daar is volgens de schoolleiding ook bewust voor gekozen, omdat de huidige plek een fijne plek is. Het is een gebouw met veel aandacht voor duurzaamheid en een prettige en gezonde (leer)omgeving, laat de schoolleiding weten. Dat betekent ruime en lichte lokalen en een pand dat bijna energieneutraal functioneert. De buitenruimte krijgt ook extra aandacht. Er is een tuin- en landschapsarchitect ingehuurd om die zo te ontwerpen dat hij aansluit bij het groene karakter van het gebouw en de verschillende leerrichtingen. Zo zijn er een techklas, een kookklas en een dierklas.