Uitvaartverzorger Simon Majoor kan helpen bij uitvaartwensen.
Uitvaartverzorger Simon Majoor kan helpen bij uitvaartwensen. Foto: Bob Awick

'Mensen staan niet graag stil bij wensen voor hun eigen uitvaart'

Monuta De Jager heeft zaterdag een informatiedag gehouden over persoonlijke uitvaartwensen. Wat komt er allemaal bij een uitvaart kijken?

BUSSUM Uitvaartverzorger Simon Majoor van Monuta De Jager aan de Nieuwe Hilversumseweg vertelt dat deze informatiedag georganiseerd werd omdat mensen vaak niet stilstaan bij hun eigen uitvaart en als ze er wel over nadenken, dan leggen ze hun uitvaartwensen vaak niet vast.

"Het is ook een moeilijk en emotioneel onderwerp en je wilt niet stilstaan bij een eventueel overlijden. Maar we weten uit ervaring dat als je niets vastlegt of bespreekt het vaak moeilijk is voor de nabestaanden. Ze hebben al veel verdriet en dan moeten ze ook nog bepaalde keuzes maken over de uitvaart. Het neemt veel zorgen weg bij de partner, kinderen, familie of vrienden als je wel regelt hoe je je eigen uitvaart wilt hebben."

Wensformulier

"Tijdens de informatiedag kwam er een mevrouw op bezoek die voor een oudere dame zorgt. Niemand weet wat de wensen van die dame zijn. Ze gaan nu samen dit onderwerp bespreken en een uitvaartverzorger gaat binnenkort bij haar langs om het vast te leggen."

Hij wijst ook op de mogelijkheid om zelf online een wensformulier in te vullen. "Het is heel eenvoudig. Bel ons op of maak een afspraak maken voor een voorregeling. Dat wil zeggen dat we vastleggen wat de wensen zijn en aan de hand van de wensen kunnen we een kostenbegroting maken."

Majoor legt uit waar je allemaal aan moet denken. "De zaken die je het beste vast kunt leggen zijn of je begraven of gecremeerd wilt worden, waar je begraven wilt worden of waar de as uitgestrooid kan worden. Maar ook welke muziek je bij de uitvaart wilt of helemaal geen muziek, welke mensen je uit wilt nodigen. En wil je bijvoorbeeld een witte, grijze of bruine kist, wat voor kleur auto, wil je een opbaring thuis of in ons rouwcentrum. En komt er vooraf wel of geen condoleance en de crematie of begrafenis afsluiten met een kopje koffie of een borrel."

'Een wensenlijst voor je uitvaart kan je rust geven'

"Veel mensen weten niet wat er allemaal komt kijken na een overlijden en wij hopen, ook door zo'n informatiedag, dat mensen zich daar bewust van worden. Je hoeft echt geen hele grote wenslijsten in te vullen, maar het scheelt de nabestaanden veel werk in een emotionele periode en het geeft de familie een rustgevend gevoel als het geregeld is."

Sparen of verzekeren

"Wij weten uit ervaring dat het een grote stap is om zo'n lijst in te vullen of om er überhaupt over na te denken. Maar het kan ook rust geven als je bijvoorbeeld weet wat de kosten van een uitvaart zijn en of een eventuele begrafenisverzekering de wensen dekt. Als je geen verzekering wilt, kun je bijvoorbeeld ook een spaarpotje maken, maar dan moeten anderen daar wel van op de hoogte zijn. En daarom vinden we het heel belangrijk dat mensen stilstaan bij hun uitvaart en wat de wensen en kosten zijn," besluit hij.