Veteranen hebben veel verhalen te vertellen.
Veteranen hebben veel verhalen te vertellen. Archieffoto: Jessica de Jong

'Alle veteranen én hun partners verdienen onze waardering'

Veteranen uit Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum én Weesp worden zaterdag in het zonnetje gezet op de Regionale Veteranendag in Bussum.

BUSSUM Alle (ex-)militairen, die hebben gediend in oorlogsomstandigheden of bij vredesmissies in internationaal verband, zijn uitgenodigd voor de allereerste Regionale Veteranendag die wordt gehouden in Bussum. Maar ook publiek is meer dan welkom om oude militaire voertuigen te bewonderen, de expositie te bekijken en de stormbaan en klimwand te proberen. Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren is zaterdag een van de sprekers en praat ons bij over het belang van deze dag.

Waarom is er gekozen voor een regionale viering?
"We zagen dat de animo voor de lokale veteranendag terug liep. Zo hebben we in Gooise Meren 300 veteranen, maar er kwamen er slechts zestig opdagen.
Daarom hebben we besloten om het samen op te pakken en er dan ook iets leuks van te maken, zodat we hopelijk ook de jonge veteranen mogen verwelkomen. Alle veteranen en hun partners verdienen onze waardering. Deze dag zullen dan ook mijn collega-burgemeesters aanwezig zijn en een krans leggen."
Hoe belangrijk is het om zo'n dag voor veteranen te hebben?
"Ik denk heel belangrijk. Militairen die worden uitgezonden komen terecht in uitzonderlijke situaties. Van tevoren is dat niet makkelijk in te schatten. Bij het grote publiek is ook niet veel bekend over militairen op missie. Het is vaak 'ver van mijn bed'. En als veteranen terugkomen van een missie, dan verwacht men dat ze niet zeuren en weer doorgaan. Maar dat is niet altijd zo makkelijk. Zeker niet wanneer een soldaat terugkomt en psychische problemen heeft. Een heel gezin kan lijden onder een uitzending en daarom vind ik het heel belangrijk dat we de partners en kinderen betrekken bij deze speciale dag."

U heeft persoonlijk ook veel met dit onderwerp?
"Ik ben zelf nog in militaire dienst geweest. In 1981 was ik net afgestudeerd en werd ik opgeroepen. Omdat ik een academische studie had gedaan, kon ik in het verlengde hiervan een functie op het ministerie krijgen. Wel ben ik zes weken in training geweest. We moesten schieten, marcheren, op bivak. Ik ben anderhalf jaar reserve-officier geweest en heb er dus iets van meegekregen. Maar ik ben nog nooit uitgezonden geweest. Twee jaar geleden heb ik het Veteranenhuis, een inloophuis voor veteranen, geopend. Veel jongens hebben op een uitzending van alles meegemaakt. Het beste is om hier samen veel over te spreken. Met kameraden, onder elkaar. Je ziet dat ook bij de brandweer na een heftige gebeurtenis: dan gaan ze samen veel bier drinken en praten. Dat is de beste manier om het te verwerken. Militairen en veteranen helpen elkaar altijd en dat is belangrijk, zeker in deze tijd van individualisme."

De dag is voor iedereen toegankelijk?
"Jazeker. De veteranen staan uiteraard voorop. Maar er is juist een leuk middagprogramma gemaakt zodat iedereen kan komen. Ik denk dat daar zeker animo voor is. Als je kijkt naar 't Gooi Bevrijd, met veteranen die rondrijden in oude voertuigen, dan zie je hoeveel belangstelling daar voor is."

Regionale Veteranendag is zaterdag 9 juni tussen 13.30 en 16.30 uur vrij te bezoeken in Spant!

Ter Heegde wil zijn waardering overbrengen.