Tom Oostrom is al sinds 2010 directeur van de Nierstichting.
Tom Oostrom is al sinds 2010 directeur van de Nierstichting. Foto: Yvette de Vries

'De draagbare kunstnier geeft de dialysepatiënt veel meer vrijheid'

In de vijftig jaar dat de Nierstichting bestaat, is er veel veranderd en bereikt. Het ultieme doel: genezing of op z'n minst de ziekte stopzetten, is helaas nog niet mogelijk.

BUSSUM Van dromen naar werkelijkheid. Bij de Nierstichting in Bussum weten ze wat dat betekent: de draagbare kunstnier. Die moet het leven van veel nierpatiënten een stuk lichter maken.

Jaren geleden begonnen ze met een tweetal andere bedrijven de ontwikkeling van dit 'wondermiddel'. "De testen op gebruiksvriendelijkheid zijn achter de rug en de laboratoriumtesten zijn bijna voltooid. Ondertussen wordt de volgende stap gezet: klinisch testen", aldus Oostrom. Een mooie mijlpaal in het jaar dat de Nierstichting haar 50-jarige bestaan viert. De voorspelling is dat de draagbare kunstnier over vijf tot tien jaar op de markt zou kunnen zijn, maar dat kan de Nierstichting niet zelf bepalen. Naast de draagbare kunstnier zijn er meer zaken waar de stichting haar pijlen op richt. Zoals preventie en sinds een aantal jaar ook onderzoek naar stamcellen die in staat moeten zijn beschadigde nieren te herstellen. De Nierstichting was, net als veel andere gezondheidsfondsen, vooral een fonds dat geld ophaalde en dat uitgaf aan onderzoek. Nu werken er steeds meer vakinhoudelijke mensen zoals artsen, apothekers, verpleegkundigen en biologen en zetten ze daarmee ook in op thema's als preventie en een gezonde levensstijl. "We kunnen een goede analyse maken van wat er nodig is voor nierpatiënten, maar ook hoe preventie en een gezonde levensstijl het risico op nierschade kunnen voorkomen. Daarmee stellen we ons ook maatschappelijker en breder op dan vroeger, toen fondsenwerving voor onderzoek corebusiness was. De preventiecampagnes zijn vooral gericht op een gezondere levensstijl: minder zout en meer gezond eten." Oostrom: "Samen met andere gezondheidsfondsen gaat de Nierstichting zich inzetten voor 'De gezonde generatie'. Een term die steeds meer in zwang raakt en kenmerkend is voor de bredere maatschappelijke koers, net als het onlangs gelanceerde onlineplatform: nieren.nl." Terug naar de draagbare kunstnier, die volgens Oostrom een enorme positieve impuls gaat geven aan de kwaliteit van leven. Niet meer drie keer per week naar het ziekenhuis, maar dialyseren op het moment en de plek die de nierpatiënt het best uitkomt. Maar er zit nog een ander groot voordeel aan de draagbare kunstnier: doordat je vaker kunt dialyseren heb je minder last van pieken en dalen in je gezondheid. Omdat je door vaker te dialyseren sneller het vastgehouden vocht en de afvalstoffen kwijt kunt.
De draagbare kunstnier zal wel het leven verlichten, levens redden zal hij niet zozeer. Daar is meer voor nodig. Oostrom 'onthult' de schokkende cijfers: jaarlijks overlijdt één op de zes dialysepatiënten. Dat is de reden dat flink wordt geïnvesteerd, zowel qua tijd als geld, in onderzoek naar de eerdergenoemde stamcellen, ofwel regeneratieve geneeskunde. Daarvoor is een samenwerkingsverband, RegMedXB, opgericht. Het doel? De nierpatiënt van de toekomst kans op genezing bieden.