Charlotte Houberg samen met het orkest en koor van Toonkunst Bussum.
Charlotte Houberg samen met het orkest en koor van Toonkunst Bussum. Foto: Rien de Jager

Toonkunst Bussum bestaat 135 jaar

Toonkunst Bussum viert zondag 17 juni haar jubileum met een concert met de Bussumse sopraan Charlotte Houberg en dirigent Yiorgo Moutsiaras.

BUSSUM Toonkunst Bussum is een unieke vereniging die uit een koor en orkest bestaat. Ze spelen altijd samen en geven elk half jaar een klassiek concert.

Het koor van Toonkunst Bussum is het oudste koor van Bussum en bestaat uit zo'n veertig zangers. Voorzitter Nol Verhagen (69) vertelt dat hij tenor en bariton in het koor is. "Ik zing nu achttien jaar bij het koor en ben na mijn pensioen ook voorzitter geworden. Mijn enthousiasme voor zingen is begonnen toen ik in 1995 in Bussum kwam wonen. Mijn dochter zat toen op het Vitus College en een muziekdocent kwam op het idee om een koor van ouders en docenten te organiseren. Samen met mijn vrouw ben ik daar gaan zingen en na een aantal jaren wilde ik het serieuzer aanpakken en ben ik lid geworden van Toonkunst Bussum."

Toonkunst Bussum is een vereniging die bestaat uit een koor en orkest. "Veel verenigingen bestaan voornamelijk uit koren. Bussum is echt een van de weinige die het allebei doet. Het orkest heeft 32 vaste leden en bij optredens lenen we nog wat muzikanten in zoals trompettisten en trombonisten. Sinds 2012 zijn we ook met een jeugdstrijkorkest begonnen om jonge kinderen enthousiast te maken om in een orkestje te spelen. Dit is een groot succes. We doen nu twee projecten per jaar. De twaalf tot achttien jonge strijkers komen uit Bussum en omgeving en voor het afsluitende concert repeteren we een keer of acht."
Met dit jeugdorkest hoop Toonkunst Bussum dat de muzikanten vroeg of laat in het grote orkest gaan spelen. "Er is namelijk sprake van vergrijzing onder de leden en we krijgen te weinig nieuwe instroom, vooral van jongvolwassenen. Wat het koor betreft heeft dat volgens mij ook te maken met de leegloop van de kerken. In het verleden kregen we mensen die in een kerkkoor hadden leren zingen. Ook wordt er minder geïnvesteerd in muziekonderwijs op scholen. Het blijft dus een probleem om aan nieuwe leden te komen. In het koor zijn alle stemmen welkom. Je kunt altijd op de woensdagavond langskomen in de Lutherse kerk aan de Mecklenburglaan om te kijken of het je leuk lijkt om bij ons te komen zingen. Of als je in het orkest wilt spelen, kun je op dinsdagavond terecht in Scala aan de Dr. Schaepmanlaan. Vooral strijkers!"
Het jubileumconcert, met werk van Felix Mendelssohn met Psalm 42, Wie der Hirsch schreit, Antonin Dvorák met Symfonie nr. 9, Uit de nieuwe wereld en het Gloria van Francis Poulenc, vindt dit jaar niet in Bussum plaats, maar in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan 33 in Hilversum. "Normaal geven we onze concerten in de Wilhelminakerk, maar de kerk is onttrokken aan de eredienst en we weten niet wat er met de kerk gaat gebeuren. In december geven we daar nog een concert, maar of we in de toekomst in de kerk kunnen blijven optreden, is onzeker. We willen natuurlijk wel graag in Bussum blijven optreden en zijn om ons heen aan het kijken naar andere locaties. We hopen dat we in de Wilhelminakerk kunnen blijven. Die kerk past het best bij ons."

Het concert begint op zondag 17 juni om 15.00 uur. Een kaartje kost 17,50, voor jongeren van twaalf tot achttien jaar is het 5 euro en kinderen onder de twaalf jaar kunnen gratis naar binnen.
Kaarten kunnen besteld worden via info@toonkunstbussum.nl of bellen naar Wil Senden, 035-623 53 09.