Feiko Koster hangt zijn werk op voor de expositie in deMess.
Feiko Koster hangt zijn werk op voor de expositie in deMess. Foto: Bob Awick

Feiko Koster fotografeert rijzende sterren op een opvallende manier

Feiko Koster haalt jonge musici uit hun comfortzone en fotografeert ze op humoristische wijze. Een aantal werken is nu te zien in deMess.

NAARDEN Hoe zet je een jonge muzikant op de foto? In ieder geval niet statig geposeerd, meent de Naarder fotograaf Feiko Koster. Hij haalt er juist veel plezier uit om het anders te doen.

De werken in deMess zijn allemaal gemaakt op Schiermonnikoog tijdens het International Festival Jong Talent; een muziekfestival voor jonge muzikanten. "Het zijn allemaal rijzende sterren." Hij komt al jaren op het festival om de jongeren iets te leren over hoe je jezelf kunt promoten. Met sommige musici blijft hij nog jaren werken. Een van van hen is het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK). Feiko vertelt dat hij ze voor de foto, die in deMess hangt, in een aparte outfit had gestoken. Het doek pakt meteen, daar is geen twijfel over mogelijk. Het is een rare tegenstelling: muzikanten die niets anders doen dan studeren, oefenen, spelen, optreden. En dan staan ze daar met ontspannen gezichten, haren wapperend in de wind van het eiland, voeten in het water, een donkergroen visserspak met bretels aan en peperdure instrumenten in de hand. Feiko kan er wel om lachen. Hij houdt wel van een twist. "Dan pak ik bijvoorbeeld een oude fiets en zeg: ga daar maar mee op de foto. Ze doen het allemaal, behalve Koreanen."
"Ik vind deze foto van Pieter de Koe ook heel goed gelukt. We liepen op de dijk en mijn assistent zag ganzen. Ze heeft ze even opgejaagd en Pieter ging met zijn cello in de hand rennen. Op de achtergrond was een soort Walt Disney-lucht: knalblauw en met van die getekende wolken. Alles komt samen op deze foto. In zijn beweging staat hij er perfect op. Kijk ook eens naar het zwart, wit en grijs van zijn kleding, dat past precies bij de kleur van de ganzen."

Feiko ging 'pas' fotograferen toen hij vijftig werd. "Het was iets wat ik als tiener al wilde doen, maar mijn vader zei: leer eens een vak. Nu ben ik 63 en heb geen spijt van mijn keuze. De laatste acht jaar ben ik hoofdcurator op het Fotofestival Naarden. Dat houdt in dat ik samen met gastcuratoren selecteer wie mee mag doen, wat het thema wordt en welke exposant waar komt te hangen. Ik ben altijd op zoek naar interessante fotografie. Vaak sociaal-maatschappelijke fotografie waarbij de mens en de problemen in dit aardse bestaan in beeld worden gebracht. Journalistiek werk eigenlijk, maar ik houd ook erg van kunstzinnige fotografie. Het belangrijkste is dat het beeld je direct grijpt - dat het mij direct stopt."

De expositie is iedere zaterdag tot en met 4 juli te zien in deMess tussen 10.00 en 13.00 uur. Feiko is er dan zelf ook. Zijn werk is ook te zien op de veerpont naar Schiermonnikoog.

NAKK in het water.