De hoek van de Brinklaan en de Veerstraat in 1980. Geheel rechts de Nassaustraat. Het oude café Delta heet inmiddels The Corner. Het autoverkeer in de Veerstraat wordt met vluchtheuvels en verkeerslichten in goede banen geleid.
De hoek van de Brinklaan en de Veerstraat in 1980. Geheel rechts de Nassaustraat. Het oude café Delta heet inmiddels The Corner. Het autoverkeer in de Veerstraat wordt met vluchtheuvels en verkeerslichten in goede banen geleid. Foto:

Uit de historie van Bussum en het Gooi.

Verandering in beeld

Tot de erfenis van de gemeente Bussum behoort een omvangrijk fotoalbum. De Afdeling Gemeentewerken heeft tientallen jaren lang bouwprojecten en herinrichting van straten gefotografeerd. In het Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen worden deze foto's bewaard. Op de website www.gooienvechthistorisch.nl zijn ze ook in gedigitaliseerde vorm te bekijken.

Het bladeren door dit album is een waar genot. Maar ook een ware gruwel. Met de wijsheid van nu is het niet om aan te zien hoe de geest van de modernisering Bussum van haar historisch hart heeft beroofd. In een proces van opeenvolgende besluiten is de aloude Brink gemarginaliseerd en het centrum naar de Veerstraat en De Nieuwe Brink verplaatst. Het achtereenvolgens vrij baan geven aan het autoverkeer, en daarna het inrichten van voetgangersgebieden, heeft in combinatie met deze besluiten tot een historisch ontwortelde dorpskern geleid.

De gemeentelijke foto's brengen deze processen duidelijk in beeld. Ga op de website van het archief naar de Beeldbank, toets een straatnaam in en sorteer de foto's op datum. Het is achteraf gezien niet te geloven in welke korte periode die moderniseringswoede een het eind van de twintigste eeuw toesloeg. Kijk zelf maar.

Hans Jonker

[Ingrid: de afb ongeveer even groot afbeelden]

[Afbeelding 1:] De hoek van de Brinklaan en de Veerstraat in 1980. Geheel rechts de Nassaustraat. Het oude café Delta heet inmiddels The Corner. Het autoverkeer in de Veerstraat wordt met vluchtheuvels en verkeerslichten in goede banen geleid.

[Afbeelding 2.] Dezelfde locatie een jaar later. De villa op de hoek met de Oud Bussummerweg zal in 1985 plaats maken voor de bibliotheek.

Dezelfde locatie een jaar later. De villa op de hoek met de Oud Bussummerweg zal in 1985 plaats maken voor de bibliotheek.