Harry Mock is blij met alle belangstelling voor de Joodse begraafplaats.
Harry Mock is blij met alle belangstelling voor de Joodse begraafplaats. Foto: Yvette de Vries

Rondleidingen op Joodse begraafplaats

Sinds dit jaar zijn er regelmatig rondleidingen op de Joodse begraafplaats. Muiderberger Harry Mock, verzorgt er een aantal.

MUIDERBERG Voor veel mensen gaat er een hele nieuwe wereld open als ze voet zetten op de Joodse begraafplaats aan de Googweg. Sinds kort worden er rondleidingen verzorgd en krijgen steeds meer mensen een inkijkje in de geschiedenis van deze grootste, nog in gebruik zijnde, Joodse begraafplaats in Nederland.

Harry Mock, inwoner van Muiderberg en oud voorzitter van de Dorpsraad Muiderberg is een van de rondleiders. Zijn schat aan kennis en eigen verbondenheid met de begraafplaats staan in ieder geval garant voor een inspirerende en boeiende rondleiding langs de 45.000 graven, waarvan de oudste, nog zichtbare, uit 1665 dateert. Hij krijgt dan ook veel positieve reacties. "Ik doe het omdat ik het leuk vind , het is dankbaar werk en ik heb een sterke behoefte om de herinnering aan de Holocaust levend te houden", legt de 78-jarige Mock uit.
Opvallend aan de duizenden grafstenen die er nog staan is de eenvoud en de eenduidigheid. "Iedereen is gelijk", legt Mock uit. Ook de kist is zonder enige opsmuk, van ruw ongeverfd hout, en er gaan geen spullen mee de kist in. Wel worden mannelijke overledenen gehuld in een gebedskleed. Mock staat tijdens de rondleiding ook altijd stil bij het monument ter herdenking aan de 28 joodse jongeren die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit een synagoge in Amsterdam werden gehaald en op transport gesteld. Andere belangrijke plekken zijn het Metaheerhuis, de aula waar de uitvaart start, en het ontvangstgebouw. Een markant gebouw, dat al vanaf de weg te zien is en ontworpen is door de architect Harry Elte PHzn, een leerling van Berlage.

Er zijn inmiddels twee rondleidingen geweest en de twee in juni zijn ook al volgeboekt. In juli is er nog wel plek. De eerste staat gepland op vrijdagmiddag 13 juli en de tweede op zondagochtend 15 juli. Meer informatie en aanmelden via harrymock@hetnet.nl. Deelname is gratis.