De officiële opening van de Historische Haven met het doorknippen van een lint.
De officiële opening van de Historische Haven met het doorknippen van een lint. Foto's: Erik-Jan Geniets

Historische Haven officieel geopend

Met een aantal historische boten in de haven werd zaterdag een voorproefje gegeven van hoe het er hier in de toekomst uit zal zien.

NAARDEN Na 13 jaar lobbyen en flink wat geregel was het zaterdag eindelijk zover: de Historische Haven Naarden werd geopend. De kade oogt voorlopig nog wel leeg, maar met deze mijlpaal zet de Stichting Historische Haven Naarden toch wel een belangrijke stap.

Het was een gevarieerd feestje met zeemansliederen door shantykoor Het Ruime Sop, een rondvaart over de Naardense wateren voor genodigden en een aantal toespraken. Vlak voor de officiële opening kreeg, inmiddels oud-wethouder van Gooise Meren, Miriam van Meerten het woord. In 2005 was zij als oud-wethouder van Naarden al betrokken bij de ideeën. Ze noemde het dan ook een bijzondere mijlpaal voor de vrijwilligers van de stichting en haarzelf, en een nieuwe pagina in het geschiedenisboek over de havenstad Naarden. Ze nam de aanwezigen mee in een reis door de tijd. Het werk voor de stichting zit er nog maar gedeeltelijk op, want de grootste uitdaging nu zit hem in het 'vullen' van de historische haven. Met een aantal eigenaren van historische schepen zijn al gesprekken gaande. Met twee eigenaren van schepen zijn die al in een vergevorderd stadium, maar er zijn nog geen knopen doorgehakt. Volgens Peter Senf van de stichting is een plekje in de Historische Haven van Naarden ook niet voor iedereen weggelegd. "Ze moeten zo veel mogelijk in historische staat zijn en niet bewoond. Dus geen tot pleziervaartuig omgebouwd historisch schip." Bovendien moeten ze passen in de historie van de schepen die de Vestingstad Naarden vroeger aandeden. Marcel Booij, voorzitter van de stichting, repte in zijn toespraak van een lang traject van idee naar realisatie, maar ook van het behalen van een aantal doelen. Toeristische, economische, maar ook praktische. De voorzieningen, voor onder meer stroom en water zijn klaar en de ruim 100 meter kade kan gevuld worden met historische schepen.

Deze schepen liggen er tijdelijk.
Miriam van Meerten mocht de scheepsbel luiden.