Het gerestaureerde engeltje werd onthuld op de Oude Begraafplaats in Naarden.
Het gerestaureerde engeltje werd onthuld op de Oude Begraafplaats in Naarden. Foto: Bob Awick

Engeltje staat weer op zijn oude plek

NAARDEN Burgemeester Han ter Heegde en de 92-jarige Ank Kooijman, oprichtster en bestuurslid van de Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats van Naarden, hebben zondag een gerestaureerd engeltje op de Oude Begraafplaats onthuld.

Het porseleinen engeltje stond sinds 1915 op het graf van een overleden kindje en werd in november 2015 vernield door vandalen. Na een lange zoektocht vond de stichting een restaurateur die het engeltje kon reconstrueren uit een doos vol scherven; het beeldje is nu ook beter bestand tegen vandalisme. Op de begraafplaats is een kleine expositie over de restauratie van het engeltje.

'Dat het beeldje is vernield, is ernstig en verdrietig voor de nabestaanden'

De onthulling viel samen met de 'Week van de Begraafplaatsen'. "Begraafplaatsen zijn belangrijk in een gemeente", vertelt burgemeester Han ter Heegde. "Het is de plek waar nabestaanden bij het graf kunnen zitten met hun verdriet om tot rust te komen, of fijn kunnen rondlopen over de begraafplaats. Dat het engeltje door vandalisme vernield is, is ernstig en verdrietig voor de nabestaanden. Als gemeente zijn we dan ook verheugd dat het engeltje is gerestaureerd en terug is op zijn plek; een engeltje met vleugels komt vaak voor bij kindergraven en symboliseert het onschuldige kind dat als engel naar God vliegt."

De Oude Begraafplaats van Naarden is een erkend rijksmonument. De Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats van Naarden zet zich in om verder verval tegen te gaan en zorgt ervoor dat de begraafplaats onderhouden blijft. Bezoekers kunnen de begraafplaats vrij bezoeken.