De hoek Vaartweg/Meerstraat bij de Keverdijk is in beeld als jongerenontmoetingsplek.
De hoek Vaartweg/Meerstraat bij de Keverdijk is in beeld als jongerenontmoetingsplek. Foto: Bob Awick

Gemeente onderzoekt twee locaties als ontmoetingsplek voor jongeren

Komen er twee jongerenontmoetingsplaatsen in Naarden? Op deze vraag willen veel inwoners graag een duidelijk antwoord van burgemeester Han ter Heegde.

NAARDEN De gemeente Gooise Meren is aan het onderzoeken of er in Naarden twee jongerenontmoetingsplaatsen (JOP's) kunnen komen. "Op dit moment zijn er geen officiƫle ontmoetingsplekken voor de jongeren zoals aan de Ceintuurbaan in Bussum", aldus burgemeester Han ter Heegde.

"Jongeren hebben ook recht op een plek onder de zon. Nu zie je dat ze in groepen of groepjes van de ene locatie naar de andere gaan. Soms kan dit onrust of overlast veroorzaken. Medewerkers van het Team Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente hebben onderzocht welke plekken geschikt kunnen zijn als jongerenplekken. We hebben alles op een rijtje gezet en zijn uitgekomen op een plek bij De Sprong, bij het voetbalveldje langs de Keverdijk, en op de hoek van de Vaartweg/Meerstraat. Op die plekken willen we JOP's plaatsen zodat de jongeren een vaste plek hebben om te chillen. Naarden is de enige plaats in Nederland die nog geen jongerenontmoetingsplaatsen heeft." Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat er ook wordt gekeken naar de overkant van de Energiestraat. "Inwoners hebben dit voorgesteld en we gaan deze plek nader onderzoeken. De plek is wel wat ver weg en daar laten de jongeren zich mogelijk niet makkelijk naartoe sturen. Dan zoeken ze toch weer zelf een plek. We willen de jongeren een goed alternatief bieden met de twee plekken die nu onderzocht worden. De plekken waar ze nu hangen zorgen voor overlast, zoals rondom het centrum bij de Plus. Als de jongeren een vaste plek hebben, kunnen ze beter benaderd worden en bij overlast aangesproken worden op hun gedrag."
Een inwoner laat weten dat ze veel overlast hebben van hangjongeren door dealen, alcohol- en drugsgebruik en tot in de late uurtjes scheuren met scooters en auto's. "Dit onderwerp leeft echt onder de inwoners van Naarden. We waren vorige week bij een bijeenkomst over de JOP's waar de gemeente ons vertelde dat de plekken nog niet vaststaan. Ons vermoeden is dat het besluit al is genomen en dat die jongerenontmoetingsplekken straks te dicht bij de wijken komen. De belangen van overlastgevende jongeren wegen blijkbaar zwaarder dan die van omwonenden."
De burgemeester laat weten dat hij gesprekken heeft gevoerd met omwonenden over eventuele knelpunten van de JOP's en hoe ze opgelost kunnen worden. Deze informatie bespreekt Ter Heegde met het college van B en W. "Het college komt dan tot een besluit of er wel of geen JOP's komen. Stel dat de twee plekken doorgaan, dan gaan we een pakket bij de jongeren neerleggen met afspraken waar ze zich aan moeten houden, zoals geen overlast, alcoholgebruik of rotzooi achterlaten. En dan gaat het ook nog om een proefperiode om te kijken of het werkt. Zo niet, dan worden de JOP's weer weggehaald." De burgemeester verwacht binnen vier weken een besluit van het college over de twee jongerenontmoetingsplekken.