Karen, Marlon en Jill maken zich op voor het avontuur.
Karen, Marlon en Jill maken zich op voor het avontuur. Foto: Bob Awick

'Een Ronald McDonald Huis is gewoon zó belangrijk voor het hele gezin'

Niet opgeven, maar doorzetten. Marlon en haar nicht Karen zullen dé sponsorloop van het Ronald McDonald Kinderfonds gaan lopen. Dat betekent 24 uur lang afzien.

BUSSUM Marlon Gaaikema is als geen ander gemotiveerd om geld op te halen, juist voor dit goede doel. Haar dochter Mila heeft een zeer zeldzame chromosoomafwijking: Trisomie 9 mozaïek. Hierdoor maakte ze zelf mee hoeveel waarde een Ronald McDonald Huis heeft voor families met een ziek kind.

De Bussumse Marlon is moeder van twee kinderen; Cas (6) en Mila (3). Met Mila, die vaak benauwd was, heeft ze heel wat ziekenhuizen afgelopen. Niemand wist in het begin wat er precies aan de hand was met het kleine meisje. Wel mankeerde er iets aan haar lever en daar moest ze, toen ze pas een paar weken oud was, aan worden geopereerd. "De operatie gebeurde in Groningen. Wij mochten verblijven in het Ronald McDonald Huis, want iedere dag heen en weer rijden was niet te doen."

Ontzettend bijzonder

Marlon kan haar tranen nog maar net inhouden als ze vanuit haar hart vertelt hoe ontzettend bijzonder dit huis voor haar was in die tijd. "Het is echt wat ze zeggen: een thuis dicht bij je kind. Je hebt een eigen kamer en deelt een keuken met andere ouders. Je bent altijd om de hoek bij het ziekenhuis, maar wel even uit die ziekenhuisomgeving. Je kunt in het huis even jezelf zijn en verblijft niet in een kille hotelkamer, maar in een huiselijke omgeving waar je zelfs kunt werken, een fiets hebt en een was kunt draaien. In het ziekenhuis word je geleefd. Het is dan zo fijn als je even uit die wereld kunt stappen en kunt bijkomen. Zeker als je nog een kind hebt. Zo konden we toch als gezin bij elkaar zijn, terwijl Mila zo ver van huis geopereerd werd en weer moest herstellen."
Toen Mila anderhalf was, werd de uiterst zeldzame chromosoomafwijking gevonden. "Mila tobde lange tijd met haar luchtwegen en was erg benauwd. We zijn er in het AMC achtergekomen dat ze een zeer, zeer zeldzame afwijking heeft. Er zijn in Nederland twaalf mensen waarvan bekend is dat ze de ziekte ook hebben. Een van hen is Lynn. Ik heb contact met haar ouders Dianne Schutmaat en Martijn Mensink. Zij zijn de oprichters van Mindful Run, rennen in het 'nu'. Zo kwam de HomeRun voor het Ronald McDondald Kinderfonds ter sprake."

De HomeRun is een hardloopevenement in estafettevorm: 240 kilometer in 24 uur. Marlon was direct enthousiast en ze wist haar nicht Karen Heinsma uit Bussum te strikken om mee te doen. Karen zei, ondanks de drukte op haar werk in die periode én de zorg voor haar drie kinderen, toch ja. Karen: "Mila is mijn achternichtje en ik ben heel close met Marlon. Ik vind het geweldig dat er zo'n huis bestaat dat compleet op vrijwilligers draait. Stel dat je zelf zo'n huis in moet. Ik dacht: hier wil ik aan bijdragen. Niet zeuren, maar gewoon doen."

Lynn en Lieke 2

'Stel dat je zelf zo'n huis in moet. Ik dacht: hier wil ik aan bijdragen'

Samen met Marlon zit Karen met nog acht lopers in een eigen team. Het team is gesplitst in tweeën: Team Lynn en Lieke 2. Lieke is een meisje dat deze zeldzame ziekte ook heeft en er was al een team met dezelfde naam. De deelnemers rennen om de beurt twee keer een etappe van 2,5 kilometer. Dan zit er 25 kilometer op en zijn de andere vijf leden aan de beurt. "Dat blijft zo de hele dag en nacht doorgaan. Soms zit je op de fiets of in de auto. Het hele traject is 240 kilometer lang. Start en finish zijn in Utrecht en we rennen langs een aantal Ronald McDonald Huizen."

De dames laten zich sponsoren en moeten voor de HomeRun op 23 en 24 juni minimaal 7.000 euro ophalen. Daar hebben ze flink hun best voor moeten doen. Ze laten zich bijvoorbeeld sponsoren door collega's, vrienden en bekenden. Er staat een donatiebox bij de snackkar in het Naarderbos en er werden al sponsoractiviteiten tijdens Koningsdag gehouden.

Mindful Run

Lezers van deze krant kunnen ook hun steentje bijdragen. Doneren kan natuurlijk altijd, maar er wordt ook een Mindful Run gehouden op 7 juni op de Trappenberg. Daar verzorgt Jill Engelsman uit Huizen, tegen een kleine bijdrage, een hardloopclinic. Dat geld gaat uiteraard naar het Ronald McDonald Kinderfonds. Jill legt uit wat Mindful Run eigenlijk is. "Genieten, bewust zijn van je omgeving en samen gezellig lopen. Dat is wat we gaan doen. Door middel van mindfulness en een juiste ademhaling is het mogelijk om een stuk efficiënter met je energie om te gaan. We gebruiken speciale ademhalingstechnieken die zelfs helpen voor allerlei aandoeningen, van hooikoorts tot slaapapneu en burn-out. Het is heel leuk om een keer mee te doen en het is helemaal niet zweverig." Ze legt uit waarom ze de Bussumse dames helpt. "Ik heb eerder voor het Ronald McDonaldfonds een fietstocht gedaan, de zogenoemde HomeRide en heb daar hele goede herinneringen aan, Ik kwam echt met tranen in mijn ogen over de streep."

Wie wil doneren of meer wil lezen over het team kan kijken op www.home-run.nl/teams/lynn-en-liekes-mindful-run-team-2.