Ina Boudier-Bakker in 1920.
Ina Boudier-Bakker in 1920. Foto: Picasa

Uit de historie van Bussum en Naarden

'De klop op de deur'

Ouderen onder u kennen wellicht de familieroman' De klop op de deur' van Ina Boudier-Bakker (1875-1966). Zij schreef er zeven jaar aan. In 1930 kwam het boek uit. Al snel kwam er een toneelbewerking, maar het meest bekend werd 'De klop op de deur' door de 15-delige televisieserie uit 1970. Haar biograaf schreef in 1969 het volgende over de periode 1922-1923 dat Ina in Bussum woonde:

De Boudiers stonden opeens voor een verhuizing naar Bussum. Haar man was tijdelijk 't beheer van 't postkantoor daar aangeboden. 'Het was héél aardig voor hem, dat ze hem ervoor uitpikten - en mij werd 't isolement in Vianen wel te machtig'.

In Bussum waren achtereenvolgens enkele postdirecteuren zenuwziek geworden - daar was de verhouding met het personeel niet zo best. Henri Boudier werd voor deze functie aanbevolen: 'Die wordt er zéker niet zenuwziek!'

Toen Ina naar Bussum trok, wist ze dat het maar voor een jaar zou zijn. De gedachte tweemaal te moeten verhuizen binnen zo'n korte tijd zou in haar geval eigenlijk al voldoende hebben kunnen zijn om haar de innerlijke rust te ontnemen. Maar vreemd genoeg kon zij in Bussum de concentratie opbrengen er drie versies te schrijven van 'De straat'. In Bussum begon Ina ook aan 'De klop op de deur'; zij ontwierp dit boek en schreef er grote stukken van.

Over het Bussumse huis boven het postkantoor schreef zij: 'Nu, wij zijn ook wát in onze schik, een best huis en makkelijk gelegen.' Het postkantoor lag aan de Havenstraat, tegenover het Wilhelminapark.

Henri Boudier wist de gehele sfeer op het zo lang door zenuwen en getreiter geteisterd kantoor in Bussum te veranderen in de juiste werkstemming. Zijn personeelsleden zeiden later: 'Er is nooit zoveel gestraft als in de tijd van directeur Boudier, maar ook nooit zoveel gelachen als toen.' Henri Boudier, met zijn zachte, wat hese stem, beschikte over een houding van moeiteloze autoriteit."

'De straat' was Ina's beste werk, 'De klop op de deur' haar bekendste.

Klaas Oosterom

P.S. 'De straat', 'De klop op de deur' en de biografie is bij mij te koop (oosteromnc@gmail.com of 035 6914336).

Bron: Hans Edinga: Tien huizen, duizend levens. P.N. van Kampen en Zoon N.V. 1969. De tweede druk verscheen in 1970 bij Wegener's Boeken Pers onder de titel 'De vrouw achter De klop op de deur'.

[boudier] Ina Boudier-Bakker in 1920.

[2011] Het postkantoor aan de Havenstraat in 1906.

Het postkantoor aan de Havenstraat in 1906.