René blijft hobbykok, maar is wel in voor nog zo'n avontuur.
René blijft hobbykok, maar is wel in voor nog zo'n avontuur. Foto: 24Kitchen

'De sfeer was geweldig en we mochten koken tegen professionals'

René Turk 'versloeg' niet alleen zijn collega-hobbykoks, maar streefde met zijn enthousiasme en passie ook twee professionals voorbij

BUSSUM Vier dagen lang bond René Turk samen met andere hobbykoks de strijd aan met professionele koks. Hij strandde, als laatste overgebleven 'amateur' in de finale tegen de chef-kok. Een rollercoaster, maar wel een fantastische ervaring, zo kijkt de 45-jarige Bussumer op de vier dagen kookstrijd terug.

René was na een voorselectie uitverkoren om mee te mogen doen aan het 24Kitchen-programma 'The Chefs' Line Nederland'. In het normale leven is hij food- en beveragemanager. Koken doet hij voornamelijk thuis, voor zijn gezin met twee jonge kinderen en vrienden.

'De sfeer was super'

Hij droomde er al langer van: meedoen aan een dergelijke wedstrijd. Eerder behaalde hij al de voorrondes van 'Masterchef'. "Ik zat bij de laatste 50." Hij had dus wel wat ervaring met selecties en casting. Maar toen het tot hem doordrong dat het deze keer dan toch echt ging gebeuren, kwamen er wel wat zenuwen naar boven. "De avond voor de wedstrijd deed ik geen oog dicht en bij het zien van de jury, met onder meer Jacob Jan Boerma, werd ik nog nerveuzer." René vertelt enthousiast verder: "De jury bestond echt uit de culinaire top." Ook zijn 'tegenstanders' van het Amsterdamse Bistrot Neuf hadden een flinke reputatie hoog te houden. Gelukkig zakten die zenuwen en schopte hij het tot de finale, waar hij het moest opnemen tegen chef-kok Pascal Tooms van Bistrot Neuf uit Amsterdam. Zijn coq au vin klopte volgens hem helemaal, maar het was net niet genoeg om ook de chef-kok te verslaan. Maar om de winst ging het ook niet. Het ging om het maken van mooie gerechten en de sfeer was super, vertelt René. "Het was passie versus professie. We inspireerden elkaar en mochten koken tegen professionals."

Franse keuken

De vier gerechten die René heeft gekookt kwamen allemaal uit zijn favoriete keuken: de Franse. Dat had hij van tevoren mogen opgeven. "De Franse keuken is de bakermat van de keuken, met mooie gerechten", vertelt hij enthousiast. De coq au vin van de finale is wel een van zijn favorieten en ook in het bereiden van de bouillabaisse had hij de nodige lol. Maar hoeveel ervaring je ook hebt, koken op dat moment, op die plek maakt het volgens René toch extra spannend. Overigens werden twee van de vier gerechten die hij tijdens dit avontuur op tafel zette als 'beste' beoordeeld.

Culinair randje

Thuis is hij overigens ook de degene die veelal achter het fornuis staat. "Het ligt een beetje aan de gelegenheid en voor wie ik kook", legt de sympathieke hobbykok uit. Omdat ze twee jonge kinderen hebben houdt hij het wel wat rustiger, maar ze groeien wel met een culinair randje op. Zelfgemaakte lasagne of lamsbout uit de oven is bij het gezin geen uitzondering.
Of hij nu serieus een carrière als kok overweegt? "Nu ik eraan geroken heb triggert het wel. Ik zou zoiets nog wel een keer willen doen, maar ik ben heel blij met wat ik nu doe en de plek waar ik werk."