Aanvoerder Hugo Langelaan met de beker.
Aanvoerder Hugo Langelaan met de beker. Foto's: Bastiaan Miché

Rugbyclub 't Gooi is de allerbeste van Nederland en verslaat rivaal Hilversum

Op overtuigende wijze hebben de rugbyers uit Naarden op eerste pinksterdag in de finale om de landstitel met 30-19 van Hilversum gewonnen.

NAARDEN Een mooier cadeau door Nederlands kampioen te worden had rugbyclub 't Gooi uit Naarden ter gelegenheid van haar 85-jarige bestaan zichzelf niet kunnen geven. Daarmee werd een einde gemaakt aan de hegemonie van de Hilversummers, die de afgelopen jaren drie keer op rij de titel veroverden.

De finale om de landstitel was er een om van te smullen. Vriend en vijand waren het eens dat duels op dit niveau helaas een zeldzaamheid zijn. Beide ploegen waren naar het nationaal rugbycentrum in Amsterdam gekomen om te winnen.
De mannen kletsten er volop in, met als gevolg dat er regelmatig moest worden gestopt voor blessurebehandelingen. Na de bekende spons en de spuitbus konden de meeste spelers verder; alleen Hilversum-speler Fidas Efthymiou moest na acht minuten strompelend van het veld en werd vervangen.

Direct na het begin van de wedstrijd deelde 't Gooi al de lakens uit, met als resultaat dat het na tien minuten al met 12-0 leidde door try's van Huibrecht Simon van Vliet en Nicholas Colvin. De neutrale toeschouwers hadden toen al door dat de regerend kampioen het zwaar voor de kiezen zou krijgen. Even gloorde er hoop voor de Hilversummers nadat Marcus Holden door een try en conversie zeven punten op het scorebord bracht.
Dat was van korte duur, aangezien 't Gooi voor de rust wegliep naar 22-7. De strijdwijze van de mannen uit Naarden vrat energie, aangezien in de tweede helft Hilversum 20 minuten voor het eindsignaal terugkwam tot 25-19. Dat was ook het kantelmoment in de wedstrijd: wie het eerst scoorde kon met de titel naar huis. Het was Melle de Jongh die voor 't Gooi aan alle onzekerheid een einde maakte.

Heerlijk gevoel

't Gooi-aanvoerder Hugo Langelaan kon na de afmattende strijd nauwelijks een woord uitbrengen. Later, terwijl het zweet nog van zijn voorhoofd gutste: "Wat een heerlijk gevoel. We pakten Hilversum vanaf het eerste moment bij de strot en lieten niet meer los. We waren op alle fronten beter. We bleven maar doorgaan met de wetenschap dat als je maar even zou verslappen Hilversum direct zou toeslaan. Als team hebben we gevochten voor iedere meter en iedereen heeft zich aan zijn taken gehouden. Niemand verzaakte."
Speler Robin Kok voegde er nog een Cruijffiaanse oneliner aan toe: "Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren. Zo simpel was het vandaag. Alles viel op zijn plek en we hebben Hilversum niet in hun spel laten komen. Dat was onze tactiek."

Het succes van 't Gooi komt ook op het conto van coach Zane Gardiner, die de finale speelde met slechts vier spelers die vorig jaar ook tegen Hilversum in de eindstrijd stonden. Gardiner: "Het hele seizoen stond in het teken van deze finale tegen Hilversum. Daar lag onze focus op. In het begin van het seizoen speelden we moeizaam en verloren twee keer. Stap voor stap zijn we naar dit niveau gegroeid en er zit nog meer in het team."

'We waren op alle fronten beter. We bleven maar doorgaan'

Wonden likken

Bij de spelers van Hilversum was er na afloop ontgoocheling en zij moesten letterlijk en figuurlijk hun wonden likken. Hier hadden ze geen rekening mee gehouden. Speler/coach Marcus Holden analyseerde: "'t Gooi speelde een prima partij. We zijn in het begin van de wedstrijd snel afgestraft door persoonlijke fouten. Dat konden we niet meer herstellen." En speler Sep Visser die niet in de wedstrijd kwam: "We hadden een totale offday. We zijn op alle fronten afgetroefd en hier ben ik goed ziek van. Ik kan niet begrijpen dat we zo slecht speelden."

Geen grip

Hilversum technisch adviseur Dé Beukers wist snel dat prolongatie van de titel een hels karwei zou worden: "Na tien minuten, bij de 12-0, zag ik al dat we geen grip op hun spel hadden. En hun coach Zane Gardfiner is een topper die ons spel goed heeft ontrafeld en daar zijn tactiek op heeft afgestemd."

De teleurstelling bij Hilversum is groot.