Oscar Hefting wil meer voor het museum.
Oscar Hefting wil meer voor het museum. Foto: Astrid Maas

'Belangrijk om de forten te behouden'

Oscar Hefting is nu twee jaar directeur van het Vestingmuseum en ook betrokken bij de Nederlandse forten in het buitenland.

NAARDEN In de zestiende en zeventiende eeuw hebben Nederlanders niet alleen Naarden en de Hollandse Waterlinie gebouwd, maar gingen fortenbouwers en ingenieurs ook forten bouwen in Azië, Afrika en Amerika.

"Forten met een Nederlands verleden zijn nog steeds te vinden in Indonesië, Brazilië, Noord-Amerika, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Taiwan, Caribisch gebied en de Antillen. Met het museum willen we aan de hand van tentoonstellingen laten zien dat we onderdeel zijn van dat grote netwerk.

We hopen ook dat Naarden, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, in 2020 UNESCO Werelderfgoed wordt. Buitenlandse forten met een Nederlandse achtergrond, zoals Galle in Sri Lanka, zijn al werelderfgoed. Vorig jaar was ik in Kaapstad en heb toen een samenwerkingsovereenkomst van vijf jaar getekend met de directeur van Kasteel de Goede Hoop, een Nederlands fort uit 1666 en een van de oudste forten in Zuid-Afrika."

"In het museum hebben we nu een expositie over de VOC-forten in Sri Lanka en volgend jaar is Zuid-Afrika aan de beurt." Oscar, ook directeur van de New Holland Foundation, stimuleert vanuit deze stichting onderzoek en restauratie van Nederlandse forten overzee. "Het is een uitdaging om forten die verdwenen zijn door bebouwing, bomen of overgroeid zijn door gras, schoon te maken en er een nieuwe invulling aan te geven." In Nederland helpt de Stichting Liniebreed Ondernemen ondernemers die van een fort onder andere een museum, hotel of bed and breakfast hebben gemaakt of willen maken. "Wat mijn werk ook leuk maakt, zijn de zeventig vrijwilligers van het museum."

'Aantal bezoekers neemt weer toe, maar we willen nog meer'

"De vorige directeur, Bas Kreuger, was de laatste jaren van zijn directeurschap bezig met de verhuizing van het museum naar Bastion Oranje. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan en daardoor is er achterstallig onderhoud ontstaan. Dat hebben de vrijwilligers opgepakt en die hebben daar de 'Fortpilaar 2017' voor beste groep vrijwilligers voor gekregen. Er is een natuurlijk verloop in deze groep en daardoor kunnen we altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken."

"Dit is ook nodig omdat het aantal bezoekers weer toeneemt. In de jaren negentig kwamen er zo'n 50.000 bezoekers per jaar naar het museum, maar dat is in de loop der tijd teruggelopen tot 20.000. Het aantal bezoekers is vorig jaar gelukkig gestegen naar 25.000. We willen meer bezoekers en daarom organiseren we activiteiten, onder andere voor basisscholen, zoals het Waterlinie- en Fortenspel. Zo kunnen de kinderen spelenderwijs kennismaken met de geschiedenis van de forten.
We gaan ook het plan voor de ontwikkeling van de Gele Loods weer oppakken. Dit monumentale houten gebouw, gelegen naast de Utrechtse Poort, kan een centrale plek worden voor de VVV en binnen- en buitenlandse bezoekers. De provincie wil meebetalen, maar we hebben ook een bijdrage van de gemeente nodig. We zijn in gesprek geweest met oud-wethouder Miriam van Meerten en we hopen binnenkort duidelijkheid te krijgen van de nieuwe wethouder. Met de Gele Loods willen we laten zien hoe mooi en interessant Naarden en het Vestingmuseum zijn."