Linda en Inge op een van hun favorieten: de enorme poef.
Linda en Inge op een van hun favorieten: de enorme poef. Foto: Yvette de Vries

Inge en Linda runnen 2 goede doelen

BUSSUM De producten van de Stichting 2Mothers liggen inmiddels bij een aantal Wereldwinkels en woonwinkels en ook leveren ze op bestelling. Inge Obdeijn en Linda Halsema laten er geen gras over groeien. In 2006 richtte Inge met haar echtgenoot The Thom Foundation op, ter nagedachtenis aan hun overleden zoon en zo'n twee jaar geleden begon ze samen met haar zus Linda de Stichting 2Mothers.

Nagenoeg alle winst, die ze maken met de verkoop van de producten, gaat regelrecht naar de foundation. "Met 2Mothers kunnen we zelf geld genereren voor de foundation en zijn we minder afhankelijk van giften en sponsors", legt Linda uit. Met de foundation ondersteunen ze wereldwijd kinderen met een beperking, bijvoorbeeld met lesmaterialen. Ze werken daarvoor samen met tal van lokale stichtingen. Met 2Mothers verbreden ze hun 'werkveld'. Ze helpen moeders van kinderen met een beperking en zorgen voor funding van de foundation. Inge: "Vrouwen in Bangladesh die een kind hebben met een beperking leven vrij geïsoleerd. Via 2Mothers komen deze vrouwen aan werk en krijgen ze een beter leven." De opbrengst van de verkoop gaat grotendeels naar de foundation. Inmiddels zijn er via Corr-the-Jute (lid van World Fair Trade Organization) acht vrouwen voor hen aan het werk en staan er 24 op de wachtlijst. Ze maken bijvoorbeeld manden, hanging baskets, kleden, tassen en placemats. Allemaal van jute, het gewas dat in overvloed beschikbaar is in Bangladesh. Inge vertelt dat er vanaf eind mei ook voor het eerst producten bij de Wereldwinkel in Bussum te koop zijn en dat ze ook plannen hebben voor een webshop. Het is flink aanpoten voor de zussen, die ook nog een 'gewone' baan hebben. Zeker nu er ook steeds meer bestellingen in opdracht binnenkomen. "We zijn nu bezig met hangmatten voor een reisbureau in Haarlem, maar laatst was er ook een bestelling van jutetasjes met opdruk."

Op 25 mei worden op de Herenstraat 38a tweedehandskleding en producten van 2Mothers verkocht. De opbrengst gaat naar de foundation.