Stadhuis te Naarden
Stadhuis te Naarden Foto:

Uit de historie van Bussum en Naarden

Wandeling door Bussum en Naarden in 1937

VVV Bussum-Naarden gaf in 1937 een royale brochure uit die het aangenaam wonen en verblijven promootte. Wandel in gedachten (of daadwerkelijk) mee met de wandeling die in de brochure geschreven wordt en merk op wat er wél en níet veranderd is.

"De aankomst aan het nieuwe station Naarden-Bussum is verrassend door het ruime stationsplein en de aardige entourage. Volgt men den Stationsweg dan komt men via den spoorwegovergang in het Spieghel.

Op het einde van den Nieuwen 's-Gravelandscheweg, welke het Spieghel geheel doorsnijdt, is men ongeveer nog 600 Meter verwijderd van het prachtige landgoed "Bantam", hetwelk een bezoek overwaard is.

Van Bantam terugkomende en loopende in de richting van den watertoren, met rechts het Spanderswoud en links het landgoed Walden en de Fransche Kampheide, komt men, na over het viaduct te zijn gewandeld, in de Brinklaan.

[wandeling2] Brinklaan te Bussum

De Brinklaan volgend bereikt men spoedig den ouden Brink, het historisch centrum van het dorp, waaraan de St. Vituskerk is gelegen, terwijl verder gaande het aardig Raadhuis, het Wilhelminaplantsoen, de St. Mariakerk, het monument ter herinnering aan de kroning van H.M. de Koningin in 1898 en de haven in het bijzonder onze aandacht trekken. Weldra bereiken wij het kruispunt met den Brediusweg, dien wij zullen inslaan.

Na eenige minuten, even voorbij het aan de rechterhand gelegen fraaie Brediusplantsoen, komen wij weer aan een kruispunt; rechts kijken wij de Bilderdijk!aan in, terwijl links het Rembrandtpark tot een bezoek noodt. Wij echter volgen steeds den Brediusweg en bereiken den Amersfoortschen straatweg; in het verlengde van den Brediusweg strekt zich het Bosch van Bredius uit.

Slaan wij op het kruispunt van Brediusweg en Amersfoortschen straatweg naar links af, dan zien wij, na het van ouds bekende Hotel Jan Tabak te zijn gepasseerd, iets verderop aan de rechter zijde Naardens nieuwste villawijk, welke men, daar alle straten de namen van beroemde musici dragen, het muziekkwartier zou kunnen noemen, met breede lanen, waterpartijen en riant-uitziende huizen. Langs den Amersfoortschen straatweg komen wij ook eenige moderne villa's van grootscher allure tegen en enkele mooie oude buitenplaatsen.

Wij zijn nu aan een tweesprong gekomen en kiezen den straatweg welke ons, na eene wandeling van een minuut of tien binnen de vesting Naarden voert en maken een rondgang maken langs de vele merkwaardigheden: het in Oud-Hollandsche Renaissancestijl opgetrokken Stadhuis, de groote Kerk, het Monument aan den Kapitein Meyerweg, het Mausoleum en het Comenius-Museum, de Utrechtsche Poort, de oude Gasthuiskerk, waar in 1572 bijna de geheele mannelijke bevolking van de stad door de Spanjaarden werd uitgemoord, het Arsenaal, de Haven en het Burgerweeshuis."

[wandeling1] Stadhuis te Naarden

Klaas Oosterom

Afbeelding