Postzegel
Postzegel Foto: Picasa

Uit de historie van Bussum en Naarden

PLUER: draaiorgels met een warme, ronde klank.

Tot in de '90er jaren kon je in het centrum van Bussum regelmatig een draaiorgel horen. De vrolijke, warme en ronde klanken werden afgewisseld met het gerammel van het mansardebakje. Vaak ging het om een hier in Bussum door de firma Pluer gebouwd draaiorgel. Soms kon je 'De Sik' horen of ook wel 'Het Hummeltje'. Enigszins verborgen achter de gevels van de Noorderweg is het bedrijf gevestigd, waar al drie generaties lang draaiorgels worden verhuurd, onderhouden en gefabriceerd.

In het begin van de 20ste eeuw begon Peter Pluer (1885-1976) aan de Verbindingslaan een bedrijf voor het verhuren en exploiteren van draaiorgels. Hoewel het in de jaren rond de eeuwwisseling en later tijdens de Eerste Wereldoorlog een moeilijk bestaan was, hield Peter vol. Een van zijn zoons, Anton (1917–1990), raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in de techniek van de draaiorgels. Na de Tweede Wereldoorlog begon Anton met reparatie- en restauratiewerk aan draaiorgels, wat al spoedig leidde tot grote opknapopdrachten. De met restauraties opgedane ervaring, bracht hem er in de 60er jaren toe zelf draaiorgels te gaan bouwen. De 'De Rosita' was de eerste in de rij en er zouden er nog vele volgen. Pluer werd een gerenommeerd draaiorgelmerk. Ruud Bandiet, exploitant van draaiorgel 'De Bandiet' in Amsterdam, over Pluer: 'Hij is de beste draaiorgelbouwer ter wereld, ik weet in ieder geval geen betere'.

Intussen was de derde generatie Pluer aangetreden: Elbert Pluer, de huidige directeur. Vanwege de zich uitbreidende werkzaamheden werd in 1987 het bedrijf gevestigd op de huidige locatie aan de Noorderweg. Naast het werk aan orgels, werden allerlei benodigdheden voor draaiorgels aangeboden, zoals het vervaardigen van de 'kartons' die de muziek van de draaiorgels aan de gang houden. De kartons worden zo langzamerhand vervangen door moderne techniek: midi-besturing door middel van elektromagneten. Bij Pluer kunnen trouwens ook gebruikte orgelkartons gedigitaliseerd worden.

In de loop der jaren heeft het bedrijf vele orgels gebouwd, waarvan dans- en concertorgel 'De Lotusfluit' en het concertorgel voor het cruiseschip Zaandam van de Holland-Amerika Lijn de absolute hoogtepunten kunnen worden gerekend. Ook heeft Pluer jarenlang de vijf (draai-)orgels van recreatiepark De Efteling onderhouden.

'In het Draaiorgelmuseum in Haarlem valt op zondagmiddagen regelmatig draaiorgel De Dulciaan te beluisteren.'

Tekst: Ben Koning,

met dank aan Elbert Pluer

Mansardebakje
Afbeelding
Draaiorgel het hummeltje (foto Pluer)
Draaiorgel  De Dulciaan