Jan Wijn in gesprek met de burgemeester en zijn oud-leerlingen.
Jan Wijn in gesprek met de burgemeester en zijn oud-leerlingen. Foto: Hans van Ommeren

Met BIJ ANDREAS heeft Naarden er
een nieuw, muzikaal podium bij

Na jaren van plannen maken en hard werken was afgelopen vrijdag het openingsconcert van BIJ ANDREAS in de voormalige Andreaskerk.

NAARDEN Een kleine 90 genodigden waren vrijdagavond getuige van een bijzondere gebeurtenis: de officiële opening van BIJ ANDREAS. Na jaren van plannen maken en de fikse verbouwing van de Andreaskerk was het grote moment daar. De volgende grote stap is de programmering voor het eerste seizoen. En die is volgens een van de initiatiefneemsters, Hankie Bruinsma Verbrugh al bijna rond.

De opening was behoorlijk spectaculair met een aantal herauten van de Gooische Muziekschool en burgemeester Han ter Heegde die na een korte openingsspeech zelf achter de piano ging zitten. Hij speelde zeker niet onverdienstelijk en ook zijn woorden waren veelzeggend. "Hier gaat het om, om muziek maken." Na de verrassingsact van de burgemeester was het podium met daarop een Steinway en een Bösendorfer aan Yang Yang Cai en Florian Verweij. "Twee talentvolle leerlingen van de vermaarde pianopedagoog Jan Wijn", aldus Hankie. De grote naam uit de muziekwereld was overigens zelf ook aanwezig. Na de pauze volgde een optreden van de Georgische pianiste Nino Gvetadze. Zij verzorgde een prachtig recital en bijzonder detail is dat ook zij een voormalige leerlinge is van Wijn.

De reacties waren lovend en hartverwarmend na het eerste officiële concert. Hankie: "Ik kreeg maandagochtend zelfs een reactie van Peter Korlaar en Christo Lelie van de Frans Liszt Kring. Ze waren blij verrast door de akoestiek die ze prachtig vonden en ze complimenteerden ons met het werk dat we hadden gedaan." Maar het mooiste compliment dat hij hen kon geven was wellicht de belofte dat hij voor het Liszt concours graag met hen wilde samenwerken. Voor Hankie zelf was het openingsconcert een prachtige afsluiting van de opbouwperiode en het markeerde de overgang van het oude naar het nieuwe.

Stichting

BIJ ANDREAS is een initiatief van de Robert F.W. Bruinsma Stichting en werd in 2015 in het leven geroepen. Hankie: "We willen met de stichting en deze plek jonge talentvolle pianisten een podium geven en hen zo veel mogelijk begeleiden in hun ontwikkeling." Hankie was vanaf het begin een van de drijvende krachten achter de stichting. Zij woonde jarenlang in Frankrijk waar zij pianoconcerten aan huis organiseerde. Bij terugkeer naar haar geboorteplaats Naarden zocht ze een plek om dit voort te zetten. Eind juli zal de programmering rond zijn en worden er in de voormalige Andreaskerk concerten, masterclasses, cd-opnames en meet-and-greets georganiseerd. De pianisten die het podium zullen betreden bestaan uit een mix van gearriveerde pianisten, talentvolle nieuwkomers en leerlingen.

Meer informatie is binnenkort te vinden op www.bijandreas.nl.

'Een concert is een prachtige afsluiting van de opbouwperiode'
De Georgische pianiste Nino Gvetadze.