Kunstenaars Gertie Knepper en Marcus Akerman doen mee met de Open Atelier Route.
Kunstenaars Gertie Knepper en Marcus Akerman doen mee met de Open Atelier Route. Foto: Bob Awick

42 kunstenaars openen hun deuren tijdens de Open Atelier Route

Tijdens de dertiende Open Atelier Route, op zaterdag 26 en zondag 27 mei, staan de deuren van 42 kunstenaars open in Bussum en Naarden.

BUSSUM/NAARDEN Twee deelnemers, Gertie Knepper en Marcus Akerman, van de Stichting Kunstkring Artes vertellen waarom ze graag meedoen aan de Open Atelier Route.

Keramist en beeldend kunstenaar Gertie Knepper maakt kunstwerken van klei. "Klei is mijn passie en dat is al van kleins af aan. Op de lagere school vond ik het al fijn om met klei te boetseren. Mijn oom was pottenbakker bij Mobach Keramiek en toen hij overleed heb ik al zijn spullen gekregen. Rond mijn vijftigste ben ik weer naar school gegaan en heb mijn diploma creatieve handvaardigheid gehaald. Daarvoor werkte ik in de modewereld. Ik werk in mijn atelier aan de Blijstraat 45 graag met klei omdat het veelzijdig is. Je begint met een stuk klei en dan ga je kneden, dan krijgt het een bepaalde structuur en vorm. De mogelijkheden om van klei kunstwerken te maken, zijn dan ook oneindig. Daar hou ik van en wil dat graag delen met de bezoekers zodat ze zelf kunnen zien waar ik mee bezig ben, zoals mijn keramieken beeldjes, en dat ik ook kunstwerken in opdracht maak. Tijdens de atelierroute kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met de verschillende kunstenaars die vertellen over hun inspiratie, technieken en de keuzes van bepaalde vormen en kleuren."

Tijdens de Open Atelier Route, die elke twee jaar wordt georganiseerd, doen verschillende soorten kunstenaars mee, zoals portretschilders, beeldend kunstenaars, tekenaars, fotografen, keramisten, beeldhouwers en kunstenaars die werken met zilver of textiel.

De Engelse kunstenaar Marcus Akerman schildert en maakt bijzondere werken met zijn Gem en Manhattan collection. "Ik kom uit een kunstenaarsfamilie. Mijn vader was de beroemde kunstenaar Richard Akerman. Toen ik jong was, had ik geen interesse in zijn werk. Ik ben eerst gaan reizen en heb gewoond in Spanje, Frankrijk, Berlijn, Helsinki en Sydney. Rond mijn 29ste kwam ik terug in Londen en besloot toch om kunstenaar te worden. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Mijn vader heeft mij toen de fijne kneepjes van het vak geleerd. Doordeweeks maakte ik mijn aquarelschilderijen en op zondag verkocht ik mijn werk aan de Bayswater Road, de grootste Open Art Exhibitions van Europa. Dit heb ik ongeveer zes jaar gedaan. In die tijd heb ik ook geëxposeerd in de kunstgalerie van het wereldberoemde Selfridges in Oxford Street. Daarna ging ik weer reizen en in 2003 ben ik naar een vriend in Amsterdam gegaan, waar ik verliefd werd op een Nederlandse vrouw. We gingen samenwonen en ik had daar mijn eigen studio. We hebben een tweeling gekregen en dan is Amsterdam niet de fijnste plek om te wonen en in 2015 zijn we verhuisd naar een woning met studio in Bussum. In het begin schilderde ik aquarellen met florale motieven, maar nu maak ik ook andere werken, zoals de Gems Collection. Deze kleurrijke, abstracte schilderijen zijn opgebouwd uit honderden unieke stukjes mozaïek en is een mix van exotische kleuren, parelmoer, mineralen, stenen, zilver, goud, koper, metaal en ultramarijn. Het wordt ook wel 'duizend landschappen' genoemd omdat de een een ondergaande zon ziet en de ander een leeg strand. Ik wil graag tijdens de atelierroute mijn werk laten zien in mijn atelier aan de St. Janslaan 56 en uitleggen hoe ik het gemaakt heb. Voor mij is het spannend omdat het de eerste keer is dat ik meedoe."
De Open Atelier Route is van 11.00 tot 17.00 uur. Een goed begin voor de route is vanaf het gemeentehuis waar een expositie is van de 42 kunstenaars die meedoen. Alle ateliers liggen op fiets- en loopafstand van elkaar en zijn te herkennen aan de Artes-beachvlaggen. Op een plattegrond, die onder andere bij het gemeentehuis ligt, is te zien welke kunstenaars meedoen.

Meer informatie staat op www.artes-bussum.nl.

'De mogelijkheden om van klei kunstwerken te maken, zijn oneindig'