Jongerenwerker Isabelle de Klerk en jeugdagent Debby Vredeveld.
Jongerenwerker Isabelle de Klerk en jeugdagent Debby Vredeveld. Foto: Bob Awick

'Hangjongeren willen geen problemen veroorzaken, maar met elkaar chillen'

Met het mooie weer zoeken jongeren elkaar weer vaker buiten op. Sommige buurtbewoners ervaren hiervan geluidsoverlast of andere hinder. Wat valt hieraan te doen?

BUSSUM "Jongeren die in groepjes rondhangen, worden vaak negatief beoordeeld. Maar voor pubers is 'rondhangen' normaal en zij veroorzaken vaak geen overlast," zegt jeugdagent Debby Vredeveld. Toch kan het gebeuren dat de buurtbewoners er wel last van hebben; hoe kun je dit dan het beste aanpakken zodat de relatie tussen bewoners en de jongeren goed blijft?

"De beste manier is om met de jongeren in gesprek te gaan", vertelt de jeugdagent van Gooise Meren. "Maar dan wel op een respectvolle manier. Dus niet meteen in de aanval gaan en naar ze schreeuwen. Beter is het om ze rustig te benaderen, begrip te tonen en dan pas te vertellen waar je als bewoner last van hebt. Als je de jongeren zo behandelt, kun je de volgende keer makkelijker contact maken. Ik weet uit ervaring dat ze dan naar je luisteren en rekening met je houden. Ze gaan dan rustiger met elkaar om en de muziek wordt zachter gezet of gaat uit."

Voor jongeren die elkaar willen ontmoeten, is er in Bussum maar één geschikte 'hangplek'. Isabelle de Klerk, jongerenwerker bij Versa Welzijn, vertelt dat die plek bij de Ceintuurbaan is. "Daar heb je de skatebaan en dat is de ideale plek voor jongeren. Het is een overdekte plek waar ze fijn kunnen chillen zonder dat ze tot last zijn voor de buurt. Helaas is dat de enige plek en dat is jammer, want zo is het probleem rond hangjongeren moeilijk op te lossen. Er wordt in Bussum veel gehangen bij de McDonald's de Hema en het Bilderdijkpark." Jeugdagent Debby: "Het nadeel van het centrum is dat de geluiden weergalmen tussen de gebouwen door en als inwoners bij mooi weer op hun balkon zitten, kunnen ze daar last van hebben. Overdag valt het wel mee, maar 's avonds kan het een probleem worden, zeker als de jongeren ook alcohol drinken. Op deze plekken is het verboden om te drinken, maar daar houdt de jeugd zich niet altijd aan. In het Bilderdijkpark grenzen de achtertuinen aan het park en dat kan voor problemen zorgen. Ook hebben bewoners last van het blowen, maar daar kunnen we geen bekeuring voor geven."
Uit het gesprek met Isabelle en Debby komt duidelijk naar voren dat 'overlast' een ruim begrip is. De ene bewoner heeft nergens last van en de andere slaat meteen op tilt. "Sommige mensen bellen de politie als ze buiten muziek horen, maar we kunnen alleen in actie komen als er daadwerkelijk strafbare feiten worden gepleegd, zoals vernielingen. We krijgen gelukkig weinig klachten over het lastigvallen van mensen of dat ze worden geïntimideerd. Het gaat eigenlijk alleen over geluidsoverlast en het achterlaten van rotzooi."

Waar hebben de jongeren eigenlijk zelf behoefte aan? "Dat is per groep verschillend", zegt Isabelle. "Je hebt jongeren die graag op straat zijn om elkaar te ontmoeten omdat ze dat thuis niet willen of kunnen. Maar je hebt ook jongvolwassenen die willen blowen en alcohol drinken en om die reden met elkaar omgaan. We zoeken wel contact met die jongeren, want bij ons kun je verschillende activiteiten doen. Ook kijken we wat ze zelf willen en of we het gezamenlijk kunnen organiseren. Je merkt dat jongeren dit fijn vinden en de vraag wordt steeds groter. Een groep jongens heeft zelf gevraagd of ze konden zaalvoetballen en nu hebben we een groep tieners die elke donderdagmiddag naar ons toe komt. Ook zijn we 's avonds en op zondag open voor jongeren vanaf dertien jaar. We werken samen met de gemeente, die verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid, BOA's en politie om de overlast te beperken en hoe we dit het beste kunnen aanpakken. De BOA's en politie hebben een tijd lang namen van jongeren genoteerd die voor overlast zorgden. Van de burgemeester hebben de ouders een brief ontvangen dat hun zoon of dochter in een groep op straat hangt. Er zijn geen strafbare feiten geconstateerd, maar dan zijn de ouders wel op de hoogte. Als we jongeren vaak op straat tegenkomen, ook als ze op school horen te zitten, gaan we met verschillende organisaties kijken of we ze kunnen helpen om verdere problemen te voorkomen, zoals criminaliteit of dat ze verslaafd raken."

"Wij, de jongerenwerkers van Versa Welzijn, willen graag aan de buurtbewoners uitleggen wat je het beste kunt doen met jongeren en de eventuele overlast", vertelt Isabelle. "Om die reden willen we iedereen uitnodigen voor de gratis workshop 'Omgaan met hangjeugd' op woensdag 23 mei. Deze workshop wordt gegeven door dé expert in straatcultuur: Hans Kaldenbach. Samen met een acteur worden er praktijksituaties nagespeeld. Zo kun je duidelijk zien welke aanpak werkt en welke niet. We proberen iedereen te benaderen en gaan dan ook huis-aan-huis folders uitdelen over de workshop. Ook willen we met deze workshop uitleggen dat veel hangjongeren geen problemen veroorzaken omdat ze alleen bij elkaar komen om te chillen."

De workshop is van 20.00 tot 22.00 uur in wijkcentrum Uit-Wijk aan de Dr. Schaepmanlaan. Mail voor aanmelding: Esther Lindhout via elindhout@versawelzijn.nl.