Detail van de gevel
Detail van de gevel Foto:

Uit de historie van Bussum en Naarden

Hoe de Prins Hendrikschool twee keer van kleur verschoot

Afgezien van het schooltje aan de Veldweg uit 1892, is het oudste nog bestaande schoolgebouw van Bussum de Vondelschool aan de Oud-Bussumerweg. De school is gebouwd in 1905, maar heette tot 1965 Prins Hendrikschool. Dat zit zo.

In maart 1964 meldde het bestuur van het Gooisch Lyceum zich bij het gemeentebestuur met het verzoek middelen beschikbaar te stellen voor de oprichting van een nieuwe school voor lager onderwijs, liefst zo dicht mogelijk bij het Gooisch Lyceum aan de Constantijn Huygenslaan. De bedoeling was dat beide scholen een samenwerkingsverband zouden aangaan om de zogenoemde 'vertikale doorstroming' te bevorderen. In feite was het verzoek van het Gooisch Lyceum ook niets anders dan een doorzichtige poging om de nabij gelegen Prins Hendrikschool over te nemen. Het docententeam, onder leiding van het schoolhoofd, de heer A. Riepe, en een groot deel van de ouders wilden de school aan het gezag van de gemeente onttrekken. Het Gooisch Lyceum had de wet aan haar zijde: als er voldoende aanmeldingen voor de nieuwe school waren, kon de gemeente het verzoek niet weigeren. En aangezien de Prins Hendrikschool als gevolg van deze actie vrijwel geheel leeg zou lopen, kon de gemeente ook niets anders doen dan het schoolgebouw ter beschikking stellen van de nieuwe school. En zo gebeurde het dat de Prins Hendrikschool de Vondelschool werd.

De ironie wil dat het docententeam rond 1970, opnieuw onder leiding van de heer Riepe, een heel andere pedagogische en didactische weg insloeg, namelijk die van het Vrije School-onderwijs, gebaseerd op de antroposofische inzichten van Rudolf Steiner. Deze keer lukte het Riepe niet de school over te nemen. Hij vertrok met een deel van de leerkrachten en ongeveer de helft van de leerlingen uit de Vondelschool en richtte in het voormalige Brandsma-Instituut de Vrije School Michael op.

Deze en andere verhalen over het onderwijs in Bussum vindt u in het nummer van Bussums Historisch Tijdschrift dat nu in de boekhandel ligt. Als u wekelijks geniet van deze rubriek, overweeg dan eens om lid te worden van de Historische Kring Bussum, die deze rubriek verzorgt en die ook het Bussums Historisch Tijdschrift uitgeeft. Het lidmaatschap kost maar 15 euro, en dan valt drie keer per jaar het tijdschrift in uw brievenbus. Mail naar
hkb@historischekringbussum.nl.

Nol Verhagen

De gloednieuwe Prins Hendrikschool in 1905
Afbeelding
Leslokaal in de jaren 50