Afbeelding
Foto: Picasa

Uit de historie van Bussum en Naarden

Rein de Vries

In het Friesch Dagblad van
30 juni 1945, 8 weken na de bevrijding, stond onderstaand krantenbericht bij Inlichtingen gevraagd.

Op 15 september 1945 stond in dezelfde krant: Na langen tijd van onzekerheid ontvingen wij thans het voor ons zoo droevig bericht, dat onze innig geliefde Man en Vader Rein de Vries, in leven rechercheur van Politie te Bussum en voordien agent van politie te Sneek, op 44-jarige leeftijd in Neuengamme bij Hamburg, den 17en Febr. is overleden. Wij mogen vertrouwen dat hij de Eeuwige Rust heeft mogen ingaan, hetwelk onze eenige troost is. Bussum: L. de Vries-Smid. Loes en Jan. Sneek: G. Zijlstra-de Vries. A. H. Zijlstra. September 1945.

Wie was Reindert de Vries? Op 5 oktober 1900 geboren in Warns. In 1924 werd hij agent van politie in Sneek en in 1931 maakte hij de overstap naar de gemeentepolitie Bussum. Hij was getrouwd met Louise Smid; het echtpaar had twee kinderen, Louise en Jan Folkert, en ze woonden Badhuislaan 50. Rein was na 1940 betrokken bij wapendroppings, alarmeerde bij dreigende invallen, zorgde voor onderduikadressen, werkte verraders tegen en gaf schietles aan de illegaliteit. Hij maakte deel uit van de verzetsgroep Vliegende Brigade die sabotagedaden en overvallen pleegde. Hij werd op 29 september 1943 door de Gestapo gearresteerd.

De Vries werd overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans te Amsterdam en aldaar zwaar ondervraagd. Na een kort verblijf in Amersfoort is hij in concentratiekamp Vught aangekomen. In Vught is Rein ernstig ziek geweest. Direct na Dolle Dinsdag is hij overgeplaatst naar Konzentrationslager (KZ) Sachsenhausen. Op 17 oktober 1944 is hij in KZ Neuengamme aangekomen. Vermoeid en met dikke benen moest hij de marsen meemaken. Waarschijnlijk is hij als 'uitvaller', met anderen doodgeschoten en begraven op 17 februari 1945. Een andere bron spreekt over darmontsteking als oorzaak van overlijden.

Op 15 september 1945 kwam er dus pas duidelijkheid over zijn lot. Op maandagmiddag 17 juni 1946 vond in den tuin van het politiebureau aan de Brinklaan te Bussum een plechtigheid plaats waarbij zijn nagedachtenis werd geƫerd. De burgemeester onthulde een plaquette.

Na de onthulling spraken burgemeester Fernhout er anderen en legden velen bloemen. Een broer van den overledene bedankte allen namens de familie.

Bij de plaquette worden elk jaar op 4 mei bloemen gelegd; lange tijd ook door zijn dochter. De plaquette hangt nu in de politiepost te Naarden. De familie zou het fijn vinden als de plaquette een centrale plek krijgt in Bussum, bijvoorbeeld in het gemeentehuis. Wij ondersteunen deze wens van harte.

Klaas Oosterom

Politieagent Rein de Vries
Uit het Friesch Dagblad van 30 juni
Afbeelding