Henk en Greet Oostenrijk doen het liefst alles samen. Hier het aankleden van de kerk voor de kersttijd.
Henk en Greet Oostenrijk doen het liefst alles samen. Hier het aankleden van de kerk voor de kersttijd. Archieffoto: Joop Berkhout

Samen een lintje voor ruim 17 jaar vrijwilligerswerk voor de Grote Kerk

Een lintje voor het echtpaar Henk en Greet Oostenrijk. Beiden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

NAARDEN Het komt in Nederland zelden voor dat een echtpaar tegelijk een koninklijk lintje krijgt. Extra bijzonder dus dat Henk Oostenrijk (79) en Greet Oostenrijk-Vissers (76) uit Naarden vorige week tegelijk werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. "We zijn er dan ook bijzonder trots op."

"We hadden dit absoluut niet verwacht", aldus Henk. "Met een smoes zijn we naar de Grote Kerk gelokt. Ons was verteld dat dominee Heuvelman geridderd zou worden. Of wij dan maar even wilden helpen met de bediening. Niks vreemds, want dat doen mijn vrouw en ik al dik 17 jaar in deze mooie kerk in de Vesting", laat Henk Oostenrijk weten. "Ik heb zelf de rode loper nog uitgelegd, niet wetende dat Greet en ik daar later overheen zouden lopen. Ik vond het overigens wel vreemd dat ik niemand van de familie van de dominee in de kerk zag zitten, maar er ging toen echt nog niet een lichtje branden."

Verrassing

Een grote verrassing was het toen burgemeester Ter Heegde eerst Henk Oostenrijk en vervolgens echtgenote Greet naar voren riep en hen de versierselen opspeldde die behoren bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. "Zij hebben de onderscheiding dik verdiend. Ze pakken dingen op die anderen laten liggen", vindt Marlo Reeders, directeur van de Stichting Grote Kerk Naarden. "Dat geldt eveneens voor Jan van Tuin, die jarenlang rondleider is in onze kerk. Ze zijn echt het visitekaartje voor de Grote Kerk Naarden."

In het dagelijks leven was Henk Oostenrijk typografisch vormgever. Hij werkte vele jaren aan onder andere boeken en tijdschriften. "Omdat er met lood werd gewerkt in de drukkerij moest ik veel melk drinken." Greet Oostenrijk was lange tijd werkzaam in de zorg. Ondanks hun drukke bestaan vonden ze toch de tijd om vrijwilligerswerk te doen voor de Protestantse Gemeente Naarden en de Grote Kerk Naarden.

Henk Oostenrijk

'Het geeft ons veel veel voldoening. We gaan er gewoon mee door'

"Het vrijwilligerswerk geeft ons veel voldoening. We doen dit al dik zeventien jaar en we gaan er gewoon mee door", zegt Greet Oostenrijk. Zo maken zij al sinds 2002 deel uit van de koffiegroep. Henk is bovendien collectant en is beschikbaar voor gemeentebijeenkomsten in de kerk. Bij uitvaarten en huwelijken wordt hij regelmatig ingezet als gastheer/koster. De wekelijkse kosterdiensten bestaan o.a. uit het openen en afsluiten van de kerk, het klaarzetten van alle stoelen, het licht en de geluidsinstallatie testen, maar ook het ontvangen van de gastpredikant, het uitdelen van de liturgieën en als gastheer verantwoordelijk zijn voor de juiste gang van zaken tijdens de diensten. Oostenrijk is eveneens lid van de commissie Eredienst.

Greet Oostenrijk

"Greet Oostenrijk is net als haar man een van de 75 vrijwilligers waarop altijd een beroep kan worden gedaan. Zij is altijd betrokken geweest bij de koffiegroep en zorgt al die jaren met veel liefde dat de pantry in de Grote Kerk er na een samenzijn rondom een kerkdienst weer piekfijn uitziet. Ook heeft zij een lange collectantenrol", aldus Tineke Draskoczy, secretaris college van kerkrentmeesters. Verder stuurt mevrouw Oostenrijk de groep vrijwilligers op prettige wijze aan. Net als haar man is zij op vele fronten inzetbaar in de Grote Kerk Naarden. "Henk en Greet verrichten hun zeer uitgebreide vrijwilligerstaak met veel charme, toewijding en plezier."

Beiden maken tot slot ook nog deel uit van de Naarder Cantorij en zijn voorts zeer betrokken bij de concerten van de Nederlandse Bach Vereniging, die de koninklijke onderscheidingen van het Naardense echtpaar dan ook van harte heeft ondersteund.