Overgang naar droog, meest zonnig en vrij warm weer

Na een aantal sombere en zeer natte dagen breidt later in de week een uitloper van het Azoren hogedrukgebied zich over onze omgeving uit. Er volgt dan een belangrijke weersverbetering. In het weekeinde trekt de kern van het hogedrukgebied naar het Oostzeegebied. De stroming wordt dan oostelijk. Daarmee stroomt droge en warmere lucht naar onze omgeving.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is de wind nog noordwestelijk. In de dan aangevoerde koele polaire lucht wordt het niet warmer dan 13 à 14 graden. Er zijn wolkenvelden met ook kans op enkele perioden met zon. Het blijft droog. In de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur naar circa 3 graden. Overdag zijn er zonnige perioden. Bij een matige noordoostenwind wordt het 16 à 17 graden.

Het weekeinde

Bevrijdingsdag verloopt zaterdag zonnig en droog. Bij een matige oostenwind wordt het in de middag circa 20 graden. Ook zondag overheerst zonneschijn. De temperatuur loopt nog iets verder op, naar 22 à 23 graden. Er waait ook dan een matige oostenwind. De kans is groot dat na het weekeinde het droge, vrij warme en vrij zonnige weer nog enkele dagen aanhoudt.

Weetje

April 2018 was nat met een vrijwel normale hoeveelheid zon en tevens zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 12.2 graden, tegen 9.2 graden normaal. De maand komt daarmee op een gedeelde derde plaats (met april 2009) van warmste aprilmaanden sinds 1901. April 2007 en 2011 staan op een gedeelde eerste plaats met beide 13.1 graden als gemiddelde.