Gezellig poffertjes eten tijdens de feestweek.
Gezellig poffertjes eten tijdens de feestweek. Foto: Bob Awick

Woonzorgcomplex De Beer bestaat vijf jaar

NAARDEN Amaris De Beer bestaat vijf jaar en heeft dat een week lang gevierd met leuke activiteiten voor de 24 bewoners en het personeel.

De feestweek werd donderdag afgesloten met poffertje en muziek van troubadour Daan Kruithof met liedjes als 'Aan de Amsterdamse grachten'. "Je ziet de bewoners dan echt opleven", vertelt zorgassistent Petra Koopman. "Ze gaan terug in de tijd en dan komen bepaalde gedachten en emoties naar boven."

Zachtjes meedeinen

De week begon met koffie en gebak en dinsdag kregen de bewoners bezoek van de CareClowns. "Deze clowns komen elke zes weken bij ons langs en zingen en spelen op een kleine accordeon bekende nummers en proberen de bewoners op te vrolijken en contact met ze te maken. En dat lukt ze ook, want de bewoners vinden hun bezoek altijd geweldig. Woensdagavond kwam een gedeelte van een dameskoor uit Naarden langs. Wat zo leuk was, was dat een meneer alle liedjes mee heeft gezongen. Geweldig om te zien. Veel bewoners zitten in een rolstoel, maar je ziet toch een reactie en sommigen deinden zelfs zachtjes mee op de muziek."

Bewoners met dementie

De Beer is er voor mensen met dementie; het is een kleinschalig en huiselijk woonzorgcomplex met 24 uur per dag gespecialiseerde en intensieve zorg. "Onze jongste bewoner is 70 en de oudste 98 jaar. Ze worden bij ons begeleid, maar hebben ook behoefte aan een vertrouwd 'thuisgevoel'. Op de drie verdiepingen wonen acht personen en elke groep heeft een eigen ruimte met een gemeenschappelijke huiskamer en keuken waar ze samen de dag doorbrengen. Ook doen we spelletjes met ze en bij mooi weer lopen we een rondje met de bewoners die dat kunnen", vertelt Petra.
Petra vertelt dat ze de activiteiten samen met collega's Johan en Nicole organiseert. "In augustus regelen we weer een barbecue, ook maken we een wandeling door de Vesting en eten dan een ijsje. We proberen regelmatig iets leuks te doen voor onze bewoners, want als je ziet hoe blij ze zijn met de activiteiten dan weten we waar we het voor doen."

'Ze gaan terug in de tijd en dan komen bepaalde emoties naar boven'