Het fregatschip Anna Catharina                                   (collectie Noordelijk Scheeepvaartmuseum, Groningen)
Het fregatschip Anna Catharina (collectie Noordelijk Scheeepvaartmuseum, Groningen) Foto: Picasa

Uit de historie van Bussum en Naarden

De Veerstraat

Als u loopt te winkelen in de Veerstraat denkt u niet snel aan het negentiende eeuwse fregatschip Anna Catharina. Toch zijn er maar weinig stappen voor nodig. De kapitein van dit 33 meter lange dubbeldekse zeilschip heette namelijk S.H.Veer. En naar hem is de winkelstraat genoemd.

Omstreeks 1840 kwam Simon Hendrik Veer (die eigenlijk Siemon Hinderk Veer heette) in het dorpje Bussum wonen. Een interessante man, deze zeevaarder. Hij is in 1797 geboren in de Noordduitse havenstad Emden. Pas bij zijn huwelijk in Amsterdam (1829) wordt de familienaam Veer wettelijk vastgelegd. Aan het eind van het huwelijksjaar werd zoontje Hendrik Simon geboren, maar de aangifte van deze geboorte vindt pas na maanden plaats. Vader was op zee.

Uit de rederijboeken en de scheepjournaals weten we precies over welke schepen kapitein S.H.Veer het gezag voerde en waar hij zich bevond. De kranten drukten zgn. scheepstijdingen af waarin de aankomsten en afvaarten van de koopvaardijschepen werden gemeld. Uit deze bronnen blijkt dat kapitein Veer jaarlijks een reis naar Batavia (het huidige Djakarta) maakte en ook voer tussen de Indonesische eilanden. Dit in afwachting van voldoende lading voor de terugreis. Zijn ontmoeting met een piratenschip haalde in 1841 de Nederlandsche Staatscourant. Siemon Hinderk Veer heeft de opkomst van de stoomvaart vanaf het eerste begin meegemaakt. De zeilschepen verloren de concurrentieslag en ook Veer moest stoppen met zijn zeereizen.

Het zoontje overleed op zevenjarige leeftijd en vader werd al vroeg weduwnaar. Toen S.H. Veer in 1884 overleed kwam de enige wettelijke erfgenaam, zijn zuster Falkea Hinderina Hansen (andere familienaam!) vanuit Emden naar de Bussumse notaris. Uit de toen opgemaakte inventarislijst blijkt de bereisdheid van de koopvaarder. Veel Japanse en Chinese meubels in zijn Villa Delta aan de Brinklaan. De lijst noemt ook diverse "scheepjes". Overigens had de overledene zijn huishoudster en haar echtgenoot ruim laten delen in de nalatenschap.

De villa bestaat niet meer. Wat wel blijft is de naam van de winkelstraat, ter herinnering aan een man die veel voor Bussum heeft betekend. En ook ter herinnering aan één van de laatste zeilende koopvaarders. Vanaf nu zult u al winkelend wel even denken aan dat fregatschip.

Lees meer over de familienaam en over de zeerovers op de website www.historischekringbussum.nl .

Hans Jonker

Siemon Hinderk Veer met onbekend kind
Het Algemeen Handelsblad 13 juni 1833
Afbeelding